Digitale interventies succesvol bij terugdringen alcoholgebruik

Array

De website www.MinderDrinken.nl is een klinische ̩n kosteneffectieve manier om problematisch alcoholgebruik terug te dringen.Dat is de belangrijkste conclusie in het proefschrift van Heleen Riper, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Uit de promotiestudie voor de VU Amsterdam blijkt dat een flink aantal probleemdrinkers erin slaagt om Рzonder therapeutische begeleiding Рbovenmatig alcoholgebruik in te perken.

Riper: ” Via digitale kanalen wordt een nieuwe, zeer grote groep probleemdrinkers bereikt. De drempel voor de reguliere hulpverlening is voor hen te hoog, internethulpverlening neemt die zo goed als helemaal weg.”

Naar schatting is ruim tien procent van de Nederlandse bevolking tussen 16 en 69 jaar een probleemdrinker. Het is vooral de grote groep lichte probleemdrinkers (en niet de kleinere groep alcoholverslaafden) die zorgt voor problemen als ziekteverzuim, geweld en vandalisme. Deze groep heeft behoefte aan professionele hulp. Slechts tien procent krijgt deze hulp. Voor negentig procent is angst voor stigmatisering, verlies van privacy of baan een reden geen hulp te zoeken. Deze groep kan wel bereikt worden via internet.

TV-serie ook effectief
Voor haar proefschrift heeft Riper eveneens de effectiviteit van de Teleac-serie Minder drinken? Doe het zelf! onderzocht. Ook hier dronken de deelnemers na afloop van de TV-serie aanzienlijk minder. Bovendien werd een laagopgeleide groep mensen bereikt, die vaak buiten beeld blijft van het reguliere zorgaanbod en die ook moeilijk te bereiken is via de internethulpverlening.

Om het bereik van de interventies verder te vergroten, pleit Riper voor meer aandacht voor getrapte zorg: aansluiting online en offline aanbod én kortdurende interventies. “Uit de  meta-analyse blijkt dat advies op maat (personalised feedback) effectief is voor zowel studenten als volwassenen. Vanwege kosteneffectiviteitsoverwegingen, het geringe effect van massamediale campagnes en de toegankelijkheid van nieuwe digitale interventies moet daarom meer ruimte komen voor dit type interventie”, aldus Riper.

Riper schreef eerder de programmeringsstudie E-mental Health, ‘High Tech, High Touch, High Trust’ en is bij het Trimbos-instituut programmahoofd I.com.

Promotiedatum: 17 december 2008, 10.45 uur Aula Vrije Universiteit te Amsterdam.
Heleen Riper, Titel proefschrift: Curbing problem drinking in the digital galaxy.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen