Alleen marktwerking failliet en niet het ziekenhuis in Lelystad

Array

De Gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de regering hebben financieel bijgesprongen om een faillissement van het ziekenhuis in Lelystad en Emmeloord te redden van een faillissement. Kennelijk krijgt een ziekenhuis dat slecht is geleid en veel ruzie kent en daardoor in de rode cijfers komt, veel extra geld van de overheid. Dat haalt wel de kracht uit de zo gepropageerde marktwerking in de gezondheidszorg. Kennelijk is thans het motto: je mag concurreren maar als je verliest krijgt je van de overheid extra financiele middelen. In Engeland speelden de afgelopen jaren vergelijkbare casussen als in Lelystad. In de British Medical Journal speelde een tijd lang de vraag, of de overheid met elkaar concurrerende ziekenhuizen wel of niet failliet durfde te laten gaan. Ook daar gebeurde dat niet en sprong men altijd bij. Toch is overlevingsdrang een belangrijke stimulans voor professionals en instellingsmanagers. Nu een faillissement kennelijk niet meer een bedreiging vormt en tekorten toch aangezuiverd worden, moet Nederland op zoek naar andere middelen om instellingen scherp te houden. Wellicht moeten overheden toch de bevoegdheid krijgen om medisch specialisten, raden van bestuur en raden van toezicht te vervangen bij wanbeleid.


Guus Schrijvers


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen