Melk: wel of niet gezond?

Array

Op internet vinden hevige discussies plaats over de vraag of melk gezond is of niet. Er schijnen zelfs steeds meer ouders te zijn die de melk van hun baby’s of jonge kinderen (zuigelingenvoeding en opvolgmelk) vervangen door sap van kastanjes, amandelen, rijst of soja. Dat is niet zonder risico, meent de Belgische wetenschappelijke vereniging Société Française de Pédiatrie (CNSFP).

Het voedingscomité van de vereniging heeft daarom besloten zich met wetenschappelijke argumenten en publiekelijk over het onderwerp uit te laten. Want tot een leeftijd van minstens 6 maanden is moedermelk of zuigelingenvoeding de basis. Tot en met de vierde maand is het zelfs de enige voeding.  Omdat de voordelen van melk nogal eens ter discussie worden gesteld, wil de CNSFP er nogmaals op wijzen hoe belangrijk melk is voor het opgroeiende kind.Zo kan het mijden van melk- en producten op korte termijn de gezondheid van de botten in gevaar brengen en breuken veroorzaken. Op lange termijn kan het osteoporose (botontkalking) veroorzaken. Ook bestaat er volgens deskundigen een verband tussen het verbruik van melk en melkproducten en een verminderd risico op overgewicht. Dat de eiwitten van koeienmelk op de lange termijn diabetes type 1 kunnen veroorzaken, wanneer ze al op heel jonge leeftijd worden toegediend, is volgens de CNSFP niet bewezen. Ook is er geen enkele studie waaruit zou blijken dat koeienmelk autisme zou kunnen veroorzaken of verergeren.

Voor de CNSFP is er op dit moment geen enkel wetenschappelijk argument om koeienmelk en melkproducten uit de voeding te bannen. De organisatie raadt kinderartsen en mensen die zich beroepshalve met kinderen bezig houden dan ook aan om gezinnen op het hart te drukken dat er niets mis is met melk en melkproducten.


Bron: Medinews

Recente artikelen