Financiering medisch noodzakelijke hulp aan illegalen

Array

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaat vanaf 1 januari 2009 de regeling Financiering zorg aan illegalen uitvoeren. Met de regeling komt de overheid zorgaanbieders tegemoet die inkomsten mislopen doordat zij medisch noodzakelijke zorg verlenen aan in betalingsonmacht verkerende illegalen. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet de zorgverlener wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De regelingen die tot nu toe voorzagen in een tegemoetkoming aan zorgverleners voor oninbare rekeningen van zorg aan illegalen, komen te vervallen.


Uitgangspunt blijft dat de illegale persoon zelf de kosten van zorg moet betalen en dat de zorg medisch noodzakelijk moet zijn. Bovendien gelden er twee vergoedingssystemen: voor direct toegankelijke zorg en voor niet direct toegankelijke zorg. Alle zorgverleners van direct toegankelijke zorg kunnen een verzoek bij het CVZ indienen voor een tegemoetkoming, wanneer zij met een oninbare rekening blijven zitten en aan alle voorwaarden voldoen. Voor niet direct toegankelijke zorg geldt dat alleen zorgverleners die een contract met het CVZ hebben een verzoek voor een tegemoetkoming in kunnen dienen. Ook zij moeten aan alle voorwaarden voldoen.

Voorwaarden voor tegemoetkoming kosten illegalen
De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming (aan alle vier de voorwaarden moet worden voldaan):

1. Er moet sprake zijn van een (gedeeltelijk) onbetaalde rekening.
Als alle kosten van de behandeling of de medicijnen door of namens de patient kunnen worden betaald, dan kan een zorgverlener geen beroep meer doen op de regeling.

2. De patient is onverzekerd én onverzekerbaar als gevolg van de Koppelingswet.
Vaak zal het gaan om illegale migranten, uitgeprocedeerde asielzoekers, niet-uitzetbaren en mensen verwikkeld in een aanvraagprocedure voor een reguliere verblijfsvergunning. Zij zijn door de Koppelingswet uitgesloten van een Basisverzekering.

3. Het moet gaan om medisch noodzakelijke zorg.
Het CVZ geeft alleen een vergoeding voor zorg die de zorgverlener medisch noodzakelijk vindt, gezien de aard van de prestaties en de verwachte duur van het verblijf van de illegaal.

4. De zorg moet onderdeel zijn van het basispakket van de Zvw of de AWBZ.


Direct en niet direct toegankelijke zorg
Bij de uitvoering van de regeling wordt een onderscheid gemaakt tussen direct toegankelijke en niet direct toegankelijke medisch noodzakelijke zorg. Onder direct toegankelijke zorg valt de zorg die zonder recept, verwijzing of indicatie kan worden ingeroepen en doorgaans ook direct moet worden verleend. Dat wil zeggen de meeste eerstelijnszorg (met uitzondering van farmaceutische hulp) en de acute ziekenhuiszorg. Onder niet direct toegankelijke zorg valt de zorg die pas toegankelijk is na recept, verwijzing of indicatiestelling. Het gaat dan om zorg geleverd door apotheken, ziekenhuizen, AWBZ- en ggz-instellingen.

De oninbare kosten van direct toegankelijke zorg aan illegalen kunnen vanaf 1 januari 2009 gedeeltelijk gedeclareerd worden bij het CVZ. Voor de financiering van de oninbare kosten van de niet-direct toegankelijke (maar wel medisch noodzakelijke) zorg sluit het CVZ contracten af met een beperkt aantal zorgverleners (apotheken, ziekenhuizen, ambulancediensten, AWBZ- en ggz-instellingen). Alleen de gecontracteerden kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van het CVZ voor niet direct toegankelijke zorg.


Wat gebeurt er met de oude regelingen?
Met de komst van de nieuwe regeling vervalt een aantal regelingen (gedeeltelijk). Ziekenhuizen, ambulancediensten, revalidatie-instellingen of ggz-instellingen kunnen de kosten voor zorg aan illegalen niet langer afschrijven van de NZa beleidsregel afschrijving kosten dubieuze debiteuren. Stichting Koppeling zal zich opheffen.
Het CVZ wordt rechtsopvolger van Stichting Koppeling vanaf 1 januari 2009. Wel probeert het CVZ de route van Stichting Koppeling, waar mogelijk, te handhaven. Dat wil zeggen dat zorgaanbieders die hun declaraties indienden bij een GGD, dit mogelijk na 1 januari 2009 nog steeds op die manier kunnen blijven doen (met uitzondering van apothekers). Het CVZ is momenteel in overleg met de GGD’en. Afhankelijk van de uitkomsten van dat overleg kunnen zorgaanbieders vanaf 1 januari 2009 hun declaraties indienen bij de huidige coördinator van het regionale samenwerkingsverband of, rechtstreeks, bij het CVZ. Op www.cvz.nl staat vanaf 1 januari 2009 waar zorgverleners hun declaraties heen moeten sturen.


Bron: ZN


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen