Obesitas waarschijnlijk veroorzaakt door genetische afwijking hersenen

Array

Obesitas een probleem in de stofwisseling? Nee, denken wetenschappers: vetzucht wordt waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door een genetische afwijking in de hersenen. Wetenschappers van het IJslandse bedrijf deCODE Genetics hebben zeven verschillende genen ontdekt die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van de eetlust, meldt de Britse zender BBC.

Overgewicht wordt vaak toegeschreven aan problemen in de stofwisseling: die zorgt ervoor dat vet te snel of juist te langzaam wordt verbrand. Als vet wordt opgeslagen, ontstaat overgewicht. Veel dikker
De IJslandse onderzoekers vergeleken het dna-materiaal van duizenden personen. Daaruit bleek dat de personen die een van de zeven genen hebben, gemiddeld veel dikker zijn dan de anderen. Proefpersonen met alle zeven afwijkende genen bleken zelfs 1,5 tot 2 kilo zwaarder. De zeven genen zijn bovendien actief in de hersenen, waar ze volgens de onderzoekers de eetlust overmatig stimuleren.

Verleiding
‘Dit betekent dat sommige mensen minder goed weerstand kunnen bieden aan de verleiding om te eten vanwege hun genetische achtergrond,’ zegt professor Peter Weissberg tegen de BBC. Toch denkt Weissberg dat de ‘eetlustgenen’ maar een deel van de oorzaak voor vetzucht zijn: obesitas is volgens hem immers een probleem van de laatste decennia, terwijl deze genen ‘al eeuwen’ in de mens te vinden zijn.

Recente artikelen