Huisartsen “NZa-Projectgroep” nemen juridische stappen voor opschorting en aanpassing

Array

Krachtig initiatief tegen ondeugdelijk NZa-kostenonderzoek. Mogelijkheid voor collega-huisartsen tot ondersteuning initiatief

Ondeugdelijk kostenonderzoek NZa

Het in november onder 400 huisartsen gestarte Nza-kostenonderzoek naar de praktijkkosten in 2006, voldoet niet aan de vereiste kwaliteitscriteria waaraan overheidsonderzoek dient te voldoen. Reeds nu is vast te stellen dat hierdoor geen valide onderzoeksresultaten beschikbaar zullen komen. Daar de NZa met dit onderzoek de relatie wil leggen tussen inkomsten en kosten van geleverd zorgaanbod, teneinde de financiering huisartsenzorg onderbouwd te kunnen aanpassen, wordt aanpassing van het onderzoek voorgesteld en opschorting van de einddatum. De geplande bezuinigingsoperatie die de NZa beoogt met het kostenonderzoek, zullen met name de M & I projecten en de POH financiering gaan treffen. Afwachten tot deze bezuinigingen bekend gemaakt worden (rond april/mei) is geen optie. Het realiseren van noodzakelijke investeringen in de huisartsenzorg, lijkt inmiddels geheel van de agenda verdwenen bij de beleidsmakers van VWS.

 

Brede ondersteuning initiatief door collega-huisartsen gewenst

Het initiatief tot het organiseren van gepaste juridische actie is genomen door de NZa-Projectgroep waarin deelnemers aan het verplichte Nza-kostenonderzoek, zich hebben verenigd. Om de gestarte juridische procedure met kracht te kunnen voeren is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk deelnemers (“uitverkorenen”) zich aanmelden bij de NZa-Projectgroep. Ook kunnen niet “uitverkoren” collega’s voor wie de gevolgen van de beoogde bezuinigingen natuurlijk evenzeer zullen gelden, zich aanmelden voor aansluiting bij het initiatief van de NZa-Projectgroep. Stichting de Vrije Huisarts (DVH) en de Eerste Landelijke Huisartsen Associatie (ELHA), ondersteunen het initiatief zowel inhoudelijk als financieel. De LHV zal gevraagd worden hetzelfde te doen.


U kunt zich via de website van de vrijehuisarts aanmelden voor voor ondersteuning van de NZa-Projectgroep

Recente artikelen