Stappenteller stimuleert ouderen om meer te bewegen

Array

De Delftse student Iñaki Merino Albaina heeft een ‘virtuele coach’ ontwikkeld die ouderen op een prettige manier stimuleert om voldoende te bewegen. Via een stappenteller die draadloos is gekoppeld aan een beeldschermpje in huis, kunnen ouderen op eenvoudige wijze zien of ze die dag genoeg hebben gelopen. Het afstudeerproject laat zien hoe de faculteit Industrieel Ontwerpen technologie toegankelijk maakt voor de gebruiker.

Iñaki Merino Albaina heeft in zijn afstudeeronderzoek, uitgevoerd bij de faculteit Industrieel Ontwerpen, gekeken hoe je ouderen kunt stimuleren om meer te bewegen. De EWI-student heeft een ‘virtuele coach’ ontwikkeld die op een simpele manier het bewustzijn van het bewegingsgedrag vergroot, en daarmee ouderen motiveert om meer te bewegen.

Stappenteller
Het systeem, voorlopig Flowie genaamd, bevat een stappenteller die iedere ochtend wordt vastgemaakt aan de enkel. De teller stuurt zijn informatie automatisch en draadloos naar een mini-computer in huis, iedere keer als hij zich binnen 20 meter van die computer bevindt. Die laat vervolgens op een apart scherm, met de vorm van een fotolijstje, de resultaten van de stappenteller zien aan de gebruiker.

In overleg met ouderen is gekozen voor een getekende bloem. Als de oudere genoeg heeft bewogen, is de bloem vrolijk. Naarmate er minder is bewogen, ziet de bloem er verdrietiger uit. De bloem houdt zich op de achtergrond als alles goed gaat, maar trekt de aandacht als de oudere een duwtje in de rug nodig heeft.

Door op het scherm te drukken, kan de gebruiker gedetailleerd inzicht krijgen in de progressie in de tijd. In een uiteindelijke versie van het product zal een fysiotherapeut toegang tot deze informatie krijgen, zodat de activiteit op afstand kan worden gevolgd en de doelen kunnen worden aangepast.

Iñaki Merino: ‘De veldstudies lieten zien dat de oudere proefpersonen Flowie als coach als prettig ervoeren, en dat ze zich meer gemotiveerd voelden om te bewegen.’


Independent@home
Merino: ‘Vaak kijken technici te weinig naar wat de gebruiker wil. Ik heb deze toepassing ontwikkeld door in de verschillende fases van het project, steeds uitvoerig te overleggen en te testen met de gebruikers, waardoor het ontwerp beter aansluit op de wensen en woonomgeving van de doelgroep.’
Afstudeerbegeleider dr.ir. Martijn Vastenburg: ‘Dit is een project dat laat zien hoe Industrieel Ontwerpen technologie toegankelijk maakt voor de gebruiker en in het bijzonder hoe we met slimme systemen oudere mensen kunnen ondersteunen.’
Flowie werd gemaakt binnen een groter onderzoeksproject van IO genaamd independent@home, dat ouderen probeert te helpen met slimme, toegankelijke technologie in huis.
Vanuit de industrie is reeds belangstelling getoond voor het concept, maar er zijn vooralsnog geen plannen om Flowie verder te ontwikkelen tot een commercieel verkrijgbaar product.


Bij Pro2move kunt u kiezen uit verschillende stappentellers.


Een stappenteller of ook wel pedometer genoemd, is een hulpmiddel om het aantal stappen te tellen dat je zet. Of dat nu kleine of grote stappen zijn, de teller telt er telkens eentje bij. Dat gebeurt door middel van een sensor die tijdens het lopen het aantal stappen registreert. Het is dan ook niet zo dat een stappenteller ook daadwerkelijk de afstand meet, deze moet immers worden omgerekend van het aantal stappen dat gezet is. Gelukkig doet onze stappenteller dat voor u. Tevens houdt hij het aantal calorieen bij die u verbrandt!

Sommige mensen vinden het leuk om te weten hoeveel afstand ze tijdens het wandelen afleggen. Voor anderen is het een effectief middel om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Wandelen is gezond! Maar hoeveel wandelen is eigenlijk gezond? Daar lopen de meningen over uiteen, maar zeker is dat een paar duizend stappen per dag het lichaam gezond en soepel houdt. Zetten we per dag meer dan 10.000 stappen, dan vallen we zelfs af door het wandelen.


Het zetten van veel stappen is goed voor de gezondheid. Hoeveel precies, dat is natuurlijk afhankelijk van de huidige conditie. Over het algemeen geldt dat het zetten van 10.000 stappen zeer gezond is en zelfs helpt bij het afvallen. Maar zoiets kun je het beste rustig opbouwen. Begin bijvoorbeeld met het maken van wandelingen van 2.000 of 3.000 stappen. Door vervolgens meerdere en langere wandelingen per dag te maken kun je gemakkelijk aan de 10.000 per dag komen. Op die manier kun je vrij eenvoudig, zonder dure meet-instrumenten of fitness-apparaten aan je conditie werken.


Eigenlijk zouden mensen ‘voor de grap’ eens een stappenteller moeten gebruiken tijdens een gewone (werk-)dag. Sommigen zullen er dan verbaasd van staan hoeveel stappen ze eigenlijk zetten op een dag (de postbode bijvoorbeeld), anderen zullen juist schrikken van het ’tekort’ aan stappen (zoals kantoor-werknemers). Juist op die manier kun je zien of je leefwijze wel gezond is. Is dat niet zo, dan kun je er eens over denken om tijdens de lunch een wandeling te maken of na een werkdag naar huis te lopen in plaats van de auto of de bus te nemen.


Bij Pro2move kan je makkelijk en eenvoudig een goede stappenteller voor jezelf aanschaffen om jezelf te stimuleren om meer te gaan bewegen. De Yamax stappentellers worden geprezen om hun zeer goede kwaliteit en nauwkeurigheid.De Silva stappentellers zijn kwalitatief zeer goede stappentellers met zweedse betrouwbaarheid.

Promotie stappentellers

Omron Walking style Pro stappenteller
Omron Walking style Pro stappenteller
69.95EUR 62.95EUR
Bespaar: 10% korting op de prijs
Omron stappenteller walking style II
Omron stappenteller walking style II
39.95EUR 35.15EUR
Bespaar: 12% korting op de prijs



Bron: independentathome.tudelft.nl

Recente artikelen