Druivenpitten doden kankercellen
ArrayEen extract van druivenpitten blijkt kankercellen te doden. Dat heeft onderzoek van de universiteit van Kentucky uitgewezen.
“Binnen 24 uur was 76 procent van de leukemiecellen afgestorven, terwijl de gezonde cellen onaangetast bleven”, meldt het wetenschappelijk blad Clinical Cancer Research.
Deze bieden een natuurlijke celbescherming tegen vrije radicalen. Koudgeperst druivenpitmeel bevat het hoogste antioxidantengehalte van alle voedingsmiddelen.
Het extract van de druivenpitten activeert een proteïne in de kankercellen die apoptose reguleert. Apoptose is een geprogrammeerde celdood waarbij de cel zichzelf afbreekt. Dit gebeurt onder andere bij cellen die erg beschadigd zijn maar ook bij cellen die potentieel gevaarlijk zijn.
Volgens de onderzoekers is het echter nog wel te vroeg om het eten van druiven te adviseren in de strijd tegen kanker. Er moet namelijk nog veel onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden van het druivenextract als mogelijke behandeling.
De pitten van rode wijndruiven zijn bijzonder rijk aan OPC (Oligomeric proanthocyanidins).