FNV roept vrouwen met borstkanker, die nachtdiensten draaiden, op

Array

De FNV roept vrouwen die jarenlang nachtdiensten hebben gedraaid en nu borstkanker hebben of hebben gehad op om zich te melden. Volgens de FNV hebben ze mogelijk recht op schadevergoeding. De afdeling Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV zegt dat op basis van ervaringen in Denemarken. In dat land hebben tien verpleegkundigen met borstkanker een schadevergoeding gekregen. Dat gebeurde naar aanleiding van een internationaal onderzoek uit 2006 waarin staat dat er verband is tussen nachtwerk en borstkanker.

Uit onderzoek blijkt dat het hormoon melatonine, dat door het menselijk lichaam wordt aangemaakt, de groei van tumoren vertraagt. Het hormoon wordt in het donker sneller aangemaakt dan in het licht. Wie ’s nachts moet werken met het licht aan, loopt dus een verhoogd risico op kanker. Volgens de FNV doet twaalf procent van de werkende vrouwen in Nederland regelmatig nachtarbeid. Sectoren waar vrouwen veel nachtarbeid verrichten zijn de gezondheidszorg, het vervoer en de horeca.

Verminderen
De directeur van BBZ, Jan Warning, wil dat het onderwerp in Nederland op de agenda komt. “Er is genoeg onderzoek dat aantoont dat nachtarbeid een 30 procent hogere kans geeft op borstkanker. Door vrouwen niet langer dan tien jaar regelmatig nachtarbeid te laten doen, zou je het aantal gevallen van borstkanker aanzienlijk kunnen verminderen.” Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland wil dat er eerst meer onderzoek wordt gedaan naar het mogelijke verband tussen nachtwerken en borstkanker.


Bron: NOS & FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen