Gaza: operatiekamers overbelast, groot gebrek aan chirurgen

Array

De operatiekamers in de Gazastrook zijn overbelast, ruim een week na het begin van de Israelische aanvallen. In het gebied is een groot gebrek aan chirurgen. Artsen zonder Grenzen probeert een chirurgisch team en een mobiel ziekenhuis met operatiefaciliteiten naar het gebied te sturen.

Volgens officiele cijfers zijn inmiddels 507 mensen gedood en 2400 gewond.
Drie internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn sinds woensdag 31 december in de Gazastrook. De arts, verpleegkundige en veldcoördinator versterken de teams van 35 lokale medewerkers.

In Gaza-stad is de afdeling intensive care van het Shifa ziekenhuis volledig bezet. Door de onveiligheid kunnen patienten die postoperatieve zorg nodig hebben zowel de ziekenhuizen als onze eigen kliniek voor postoperatieve zorg niet bereiken. In die kliniek verzorgen we mensen die een operatie ondergaan hebben in het Shifa ziekenhuis. Ook veel Palestijns personeel van de gezondheidsvoorzieningen kan niet naar z’n werk.

Door de intensiteit van de bombardementen kan ons team in het Khan Younis ziekenhuis in het zuiden van de Gazastrook niet doorgaan met de postoperatieve zorg. Onze kliniek daar is sinds het begin van de luchtaanvallen gesloten. In de plaats Beit Lahia moesten onze teams door de onveiligheid hun steun aan de afdeling kindergeneeskunde van het Kamel Edwan ziekenhuis regelmatig onderbreken.

Vanwege het grondoffensief, dat startte in de nacht van 4 januari, hebben we ons werk in het noorden van de Gazastrook moeten opschorten.

We proberen ons werk zoveel mogelijk aan te passen aan de situatie. Onze artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten uit de Gazastrook zelf hebben medische voorraden mee naar huis genomen. Zo kunnen ze medische zorg bieden aan de mensen in hun onmiddellijke omgeving. Op verzoek van het Shifa ziekenhuis proberen we een chirurgisch team de Gazastrook in te sturen. Naast het chirurgisch team en het mobiele ziekenhuis zijn we ook bezig medische materialen voor de behandeling van gewonden in de ziekenhuizen te sturen.


Bron: alle persberichten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen