Paarse chips van truffel aardappel zitten vol antioxidanten

Array

Het Amerikaanse chipsmerk Terra verkoopt onder de naam Blues nu paars-blauwe chips al enige jaren. Schotse wetenschappers hebben nu aangetoond dat de truffelaardappels gezonde aardappelen zijn en dus zijn de chips ook rijk aan antioxidanten, net als de aardappels. De onderzoekers van het Scottish Crop Research Institute (SCRI) testen de chips in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers.

De paarse chips is rijk aan antioxidanten die goed zijn voor je gezondheid.Er zijn geen kleurstoffen aan te pas gekomen. Op zich is dit geen nieuwe ontdekking. Blauwe en paarse groenten en fruit bevatten anthocyanen, dit zijn antioxidanten en geven de blauw/paarse kleur. Ze bevatten ook veel vezels en vitamine C. Blauwe en paarse groenten zorgen ervoor dat andere mineralen beter worden opgenomen.

De Terra-chips is gemaakt van truffelaardappels. Dit zijn donkerpaarse, bijna zwarte aardappels die bij het koken een groot deel van hun kleur behouden. Ze doen het goed in een aardappelsalade.
Gebakken in vet behoudt hij zijn donkerpaarse kleur. De chips is bij uitstek geschikt voor in een hip schaaltje in een hippe eetgelegenheid. De truffelaardappel maakt deel uit van een opleving van ‘nieuwe’ exclusieve aardappelrassen voor de fijnproevers. Hij is een opvallende verschijning door zijn langwerpige vorm en zijn dikke, zwartpaarse schil.
De Pomme de terre Vitelotte of truffelaardappel is bij kenners ook welbekend onder de naam Vitelotte-Noir. Het vruchtvlees van de truffelaardappel heeft een prachtige paarse kleur die lijkt op die van paarse bietjes. Het paars wordt afgewisseld met de vertrouwde lichte aardappelkleur.

De truffelaardappel heeft zijn naam vooral te danken aan de vorm en de kleur. Deze komen sterk overeen met die van een (zwarte) truffel. Qua structuur is de truffelaardappel vrij stevig. Hij behoort tot de vast-kokende rassen zoals Charlotte en Nicola.

Qua smaak is de truffelaardappel wat zoeter dan een gewone aardappel; in culinaire kringen wordt gesproken van een ‘lichte notensmaak’.
De planten groeien rechtop met stevige stengels en middelgrote, donkergroene, weinig ingesneden, gekrulde met een netpatroon bezette bladeren. De bladstelen en nerven zijn paars. De bloemen zijn wit.


Hoe bereiden?

Als je hem wilt klaarmaken kan je hem best eerst vijf a zeven minuten ongeschild koken, afhankelijk van de grootte. De schil laat zich dan eenvoudig verwijderen. Je kan truffelaardappelen gemakkelijk verwerken tot puree, frieten of chips. De varieteit beschikt in iedere bereiding (gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd) over een hoge decoratieve waarde. Het is dus een must voor creatieve koks.


Terra noemt het blauwe chips. Op de verpakking oogt het paars, en die kleur chips zag Zestz ook uit de zak komen. De smaak? Lekker. Niet zo zout, niet kunstmatig (smaakversterkers ontbreken) en ook nog niet eens zo vet (17,5 gram). En volgens Greenpeace is het niet genetisch gemanipuleerd. Overigens noemt de website van Terra alleen maar een light-versie met 10 procent vet. Voorzover bekend is deze paarse chips nog online bij het Bourgondisch Complot verkrijgbaar


De laatste tijd wordt er regelmatig reclame gemaakt voor het feit dat je kleur moet eten. Dat wil zeggen dat je vaker voor verschillende soorten groentes moet kiezen met verschillende kleuren. Deze variatie is goed omdat alle soorten groente en fruit in alle verschillende kleuren weer andere voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor je gezondheid. Als je benieuwd bent naar welke groenten en fruit je nog meer hebt in de verschillende kleuren klik dan hier. Via deze (Engelstalige) site kun je een overzicht bekijken van alle verschillende soorten groente en fruit en de kleuren.

Recente artikelen