FNV Bondgenoten start meldweek misstanden werken in de kou

Array

FNV Bondgenoten roept werknemers op om vanaf vandaag een week lang problemen met hun werkgever rond werken in het koude winterweer bij de bond te melden. De bond wil graag weten wat hun ervaringen zijn. Of ze nog prettig kunnen werken met deze kou, of hun werkgever maatregelen neemt om het draaglijker te maken of dat ze het allemaal zelf maar uit moeten zoeken.

Tijdens de meldweek biedt de website van de bond www.fnvbondgenoten.nl de mogelijkheid om ervaringen achter te laten. Ook is er een aantal praktische tips te vinden over hoe om te gaan met kou op de werkvloer.

De bond heeft de afgelopen dagen al veel vragen gekregen over werken in de kou. De vragen komen van uiteenlopende sectoren als de detailhandel en de installatietechniek. Veel meldingen gaan over koude vingers en tenen. “Wij hebben klachten gekregen van installateurs die hun gereedschap niet meer konden gebruiken omdat hun vingers te koud werden. En met handschoenen werken is ook geen optie als het om fijn werk gaat”, zegt Hester Konijnenberg, adviseur Arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten.
Verrassend zijn de meldingen vanuit de detailhandel. “Winkelpersoneel werkt weliswaar binnen, maar in veel winkels moet de voordeur open moet blijven staan”, aldus Konijnenberg. “De temperatuur zakt in zo’n winkel dan tot onder de 15 graden. Dat is gewoon te koud om zonder jas aan op een goede manier je werk te kunnen doen”.

Het probleem is dat in wet- en regelgeving geen duidelijke kaders zijn opgenomen over wanneer het te koud of te warm is om te werken. De arbowet heeft het er over dat de veiligheid niet in het gedrang mag komen. Maar wanneer een werkgever bijvoorbeeld maatregelen moet nemen is niet duidelijk. “In de bouwsector zijn daar afspraken over gemaakt in de cao”, zegt Konijnenberg. “Maar in andere sectoren zijn die er niet. Met deze meldweek willen we proberen inzicht te krijgen in hoe groot de problemen van werknemers zijn. Zijn die groot genoeg, dan is het misschien tijd om op grotere schaal afspraken te maken”.

De meldweek loopt tot en met volgende week donderdag.


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen