Spectroscopie helpt bij analyse kindermishandeling

Array

Een blauwe-plekken-scanner moet er voor zorgen dat kindermishandeling beter kan worden opgespoord. De scanner wijst precies uit wanneer een blauwe plek is ontstaan. Het apparaat is ontwikkeld door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum. De methode, spectroscopie, kan volgens hen ook gebruikt worden om vast te stellen hoe oud bloedsporen zijn. Onderzoeker Maurice Aalders van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) heeft een scan ontwikkeld waarmee kan worden bepaald hoe oud bloedsporen en blauwe plekken zijn.

Het AMC heeft berichten hierover in het AD donderdag bevestigd.

Artsen kunnen nu eenvoudiger vaststellen of ouders de waarheid vertellen over de herkomst van blauwe plekken bij hun kind. De bloedscan kan ook worden gebruikt bij het oplossen van misdrijven. De verwachting is dat de scan binnen een paar jaar kan worden gebruikt door rechercheurs en huisartsen.

LCS
Laag Coherente Spectroscopie (LCS) is een nieuwe techniek waarmee men op verschillende diepten de samenstelling van bloed en weefsels kan meten. Dit levert informatie op over onder andere de zuurstofconcentratie en de hoeveelheid bilirubine (een afbraakproduct van rode bloedcellen) en glucose in het bloed. Maurice Aalders van het Lasercentrum bedacht een apparaat waarmee techniek kan worden ingezet voor diagnostische doeleinden. Het eerste prototype richt zich op het monitoren van te vroeg geboren kinderen.


Als een arts een kind met blauwe plekken op het spreekuur krijgt en vermoedt dat het mishandeld wordt, is het belangrijk om te weten wanneer die plekken precies zijn ontstaan. Daarvoor wordt een niet al te nauwkeurige kleurenkaart gebruikt. Fysicus Maurice Aalders werkte aan de vervolmaking van een techniek die blauwe plekken betrouwbaar kan dateren met behulp van licht.

De ene blauwe plek is de andere niet. Zo verloopt de verkleuring van een blauwe plek bij een achtjarige anders dan bij een zuigeling. En bij volwassenen gaat het weer op een andere manier. Probeer dan maar eens te achterhalen hoe oud zo’n plek is.
Een onderzoeksgroep uit Trondheim (Noorwegen) ontwikkelde een spectroscopietechniek – een vorm van spectral imaging – om blauwe plekken nauwkeurig te dateren. Via een glasfiber wordt breedbandig halogeen licht op de huid geprojecteerd, dat vervolgens een stukje naar binnengaat, waar weefsel en bloed het absorberen. Deze stoffen nemen elk een andere kleur op, en dit kleurenspectrum kaatst terug naar de spectrale camera die in verbinding staat met een computer.
De Noorse groep mat blauwe plekken van volwassen sporters en ontwikkelde op basis daarvan wiskundige rekenmodellen. Daarmee konden zij via de computer het precieze tijdsverloop van verschillende soorten blauwe plekken bepalen. Maurice Aalders van het Lasercentrum, die zelf ook werkt met spectral imaging, was meteen enthousiast toen hij met de Noren in contact kwam. ‘Het lijkt me een techniek die prima gebruikt kan worden voor de opsporing van kindermishandeling’, zegt hij. Meerdere blauwe plekken, die op verschillende tijdstippen zijn ontstaan, vormen een belangrijke aanwijzing voor de arts. Als bepaald kan worden hoe oud die plekken precies zijn, dan kun je uitzoeken wie er op dat moment bij het kind in de buurt was.
Aalders nam contact op met Rian Teeuw, kinderarts en voorzitter van de Werkgroep Kindermishandeling in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Die had wel oren naar de nieuwe techniek. Op dit moment hebben kinderartsen namelijk alleen een kleurenkaart ter beschikking om onverklaarbare blauwe plekken te dateren. Deze is echter niet nauwkeurig, waardoor alles afhangt van de intuïtie en inschatting van de behandelend arts.
Met een subsidie van de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis werkte Aalders aan de verbetering van de spectroscopietechniek door blauwe plekken te meten bij ‘vrijwilligers’. Zijn toekomstplan


Recente artikelen