Meest gevanceerde diep-hersenstimulatie (DBS)-therapie ooit stelt patientenin staat neurologische aandoeningen beter te controleren

Array

In de tv-uitzending van Pauw & Witteman van maandag 12 januari 2009 is aandacht besteed aan het implanteren van elektrodes in de hersenen van patienten. Psychiater Damiaan Denys vertelde hierover in de uitzending. De techniek die hij gebruikt is onder meer de technologie van Medtronic.

Vandaag lanceert Medtronic in Europa de nieuwe meest innovatieve diepe-hersenstimulatie (DBS)-neurostimulator ooit. Dit systeem stelt patienten zelf in staat om neurologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, beter te controleren. Het systeem bevat nieuwe programmeerfuncties waarmee patienten zelf het behandelingsniveau kunnen kiezen dat het best past bij hun verschillende activiteiten. Uit reacties van patienten bleek hier een grote behoefte aan te zijn.


Activa-neurostimulatoren voor DBS-therapie geven lichte elektrische pulsen af aan vooraf nauwkeurig bepaalde gebieden in de hersenen die de bewegingen controleren. Het comfort voor de patienten zal ook verbeteren omdat de neurostimulatoren tot 50 % kleiner zijn dan de vorige generatie. Daarnaast hoeft de patient  niet meer elke twee jaar een vervangingsoperatie te ondergaan als hij/zij de nieuwe Activa-neurostimulator met oplaadbare batterij geïmplanteerd heeft gekregen; deze batterij gaat bijna tien jaar mee.

De DBS-therapie van Medtronic is volledig omkeerbaar en heeft een gunstig veiligheidsprofiel.


Professor Veerle Visser-Vandewalle, directeur van MIND (Maastricht Institute voor Neuromodulative Development), azM, zegt over dit nieuwe DBS-systeem: “Mijns inziens betekenen de nieuwe pulsgeneratoren Activa PC en RC een grote stap voorwaarts in enerzijds de effectiviteit van de behandeling en anderzijds de patientvriendelijkheid. De nieuwe mogelijkheden wat betreft het instellen van de stimulatieparameters zullen bovendien de kans op stimulatiegebonden neveneffecten doen afnemen. Zonder meer dus een grote vooruitgang aangepast aan de wensen van de behandelend arts én de patient.”

 

Medtronic lanceert kleinste en enige oplaadbare, nieuwste generatie DBS-systeem voor de behandeling van ernstige motorische symptomen, dat patienten en artsen de mogelijkheid biedt de programmering aan te passen.


Voor het eerst in Europa kunnen patienten met de ziekte van Parkinson, essentiele tremor en primaire dystonie met één druk op een knop invaliderende motorische symptomen beter controleren door hun behandeling aan te passen aan hun behoeften. De nieuwste generatie neurostimulatoren voor diepe-hersenstimulatie (DBS)-therapie van Medtronic – Activa® RC en Activa® PC – zijn de meest geavanceerde stimulatoren op het gebied van technologische innovaties en omvatten nieuwe programmeerhulpmiddelen waarmee patienten zelf het behandelingsniveau kunnen kiezen dat het best past bij hun verschillende activiteiten.

 

Activa®-neurostimulatoren voor DBS-therapie geven lichte elektrische pulsen af aan vooraf nauwkeurig bepaalde gebieden in de hersenen die de bewegingen controleren. Activa® RC is de eerste en enige oplaadbare neurostimulator ter wereld waarvan de batterij bijna 10 jaar meegaat voordat deze operatief vervangen dient te worden. In sommige gevallen is dat tot vijf maal langer dan met de vorige generatie neurostimulatoren.

 

Het comfort voor de patienten zal ook verbeteren omdat de neurostimulatoren tot 50% kleiner zijn dan de vorige generatie. Dankzij deze nieuwste neurostimulatoren kunnen de patienten hun invaliderende motorische symptomen (bv. stramheid, trage bewegingen en beven) beter controleren. Ze kunnen hun therapie bijstellen binnen de door hun arts gekozen parameters voor een verbeterde bewegingscontrole wanneer ze bijvoorbeeld een wandeling willen maken of een kop koffie willen drinken, of voor een verminderde beweeglijkheid om ‘s nachts rustig te kunnen slapen.

 

“De nieuwste generatie DBS-neurostimulatoren kan het leven van patienten drastisch veranderen omdat ze de mogelijkheid en de keuze biedt om de therapie aan te passen aan de individuele behoeften van de patient,” aldus professor Lars Timmermann, neuroloog verbonden aan het universitair ziekenhuis van Keulen. “De oplaadbare neurostimulator biedt het bijkomende voordeel dat patienten minder operaties hoeven te ondergaan tijdens hun leven. Patienten die voorheen om de twee jaar een vervangingsoperatie moesten ondergaan, kunnen nu tot 9 jaar operatievrij leven.”

 

In Europa lijden meer dan 12 miljoen patienten aan neurodegeneratieve aandoeningen die invaliditeit en verminderd functioneren kunnen veroorzaken.[i],[ii],[iii],[iv] De DBS-therapie van Medtronic zorgt voor een aanzienlijke en langdurige verbetering van de motorische functies en levenskwaliteit bij patienten met primaire dystonie[v] en essentiele tremor[vi] en is de meest doeltreffende therapie voor het verbeteren van de levenskwaliteit bij patienten met de ziekte van Parkinson.[vii] De DBS-therapie van Medtronic is volledig omkeerbaar en heeft een gunstig veiligheidsprofiel.[viii]

 

Naast de voordelen voor de patient houdt het gebruik van de DBS-therapie van Medtronic ook een essentiele besparing in voor de gezondheidszorg. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de therapie een significante kosten- en tijdsbesparing oplevert omdat Parkinson-patienten met een geïmplanteerde DBS-neurostimulator minder medicijnen nodig hebben en omdat het aantal follow-upbezoeken voor patienten met dystonie na bepaling van de optimale therapie beperkt is.5,[ix]

 

“Dit is een mijlpaal voor miljoenen patienten in Europa die behandeld kunnen worden met de nieuwste DBS-innovaties,” aldus Oern Stuge, President van Medtronic Europa en Centraal-Azie. “Het enige goedgekeurde DBS-productaanbod ter wereld en de unieke ervaring die Medtronic twintig jaar lang heeft opgebouwd op het gebied van DBS, geeft artsen en patienten de mogelijkheid een heel ander leven met een betere levenskwaliteit te bieden dan wel te ervaren.”




[i] Bain PG, Findley LJ, Thompson PD, Gresty MA, Rothwell JC, Harding AE, et al. “A study of hereditary essential tremor.” Brain. 1994; 117:805-824.

[ii] Zesiewicz, TA et al. Practice Parameter: Therapies for essential tremor. American Academy of Neurology. June 2005.

[iii] The European Dystonia Federation. http://www.dystonia-europe.org/europe/EDF_Dystonia_The_Facts_FINAL.htm. Accessed 22 October 2008

[v] Vidailhet M, Vercueil L, Houeto JL, Krystkowiak P, Lagrange C, et al. Bilateral, pallidal, deep-brain stimulation in primary generalised dystonia: a prospective 3 year follow-up study. Lancet Neurol. 2007; 6: 223-229.

[vi] Rehncrona S et al. Long-term efficacy of thalamic deep brain stimulation for tremor: double blind assessments. Mov Disord. 2003; 18: 163-170

[vii] Martinez-Martin P, Deuschl G. Effect of medical and surgical interventions on health-related quality of life in Parkinson’s disease. Mov Disord. 2007; 22(6): 757-765.

[viii] Voges et al, Thirty days complication rate following surgery performed for Deep Brain Stimulation. Mov Disorders 2007; 22(10):1486-9.

[ix] Fraix V et al. Clinical and economic results of bilateral subthalamic nucleus stimulation in Parkinson’s disease. J Neurol Neurosug Pschiatry. 2006;77(4):443-9.

 

Toekomstgerichte verklaringen zijn onderhevig aan risico’s en onzekerheden zoals de verklaringen beschreven in het jaarrapport van Medtronic, Formulier 10-K voor het jaar eindigend op 25 april 2008. De feitelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen van de verwachte resultaten.

 



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen