Geïmplanteerde minisensor meet bloeddruk

Array

Het afstemmen van medicamenten tegen hoge bloeddruk zou in de toekomst verbeterd kunnen worden door een nieuwe methode voor het meten van de bloeddruk. Een in de beenslagader ingevoerde sensor met een doorsnede van slechts één millimeter meet de bloeddruk 30 keer per seconde. Dit ontwerp zou het leven van bloeddrukpatienten een stuk makkelijker kunnen maken. Het regelmatig meten van de bloeddruk kan vooral ’s nachts een vervelend klusje zijn.


Het meetsysteem bestaat uit meerdere delen. “De sensor in de slagader is verbonden met een microkabel die de meetwaardes naar een transponder, die eveneens onderhuids geïmplanteerd is, doorstuurt”, aldus onderzoeksleider Hoc Khiem Trieu van het Duisburger Fraunhofer-Instituut voor Micro-elektronische Schakelingen en Systemen. Deze digitaliseert en codeert de sensordata en stuurt deze door naar een apparaat dat aan de riem kan worden gedragen. Van hieruit bereikt de data een monitorstation waar een arts naar de data kan kijken. De energievoorziening van het systeem gebeurt draadloos via inductie. “Eén spoel bevindt zich in het apparaat aan de riem, de tweede is onderhuids geplaatst. Het magneetveld van buiten induceert een spanning in de tweede spoel waar de microcontroller zijn energie uit haalt”, verklaart de onderzoeker.

Voor inbedrijfname dient de sensor door een arts in de beenslagader te worden ingebracht. De beenslagader is volgens Trieu de beste plaats voor het plaatsen van de sensor. “De naar verhouding grote diameter maakt deze slagader tot een van de belangrijkste medische toegangen tot het lichaam. Maar in de toekomst kan wellicht ook de bovenarm gebruikt worden”. Na eerdere pompsimulaties van de bloedsomloop wordt de sensor getest bij schapen. Zijn deze testen succesvol, dan kunnen de implanteerbare sensoren naast bij bloeddrukpatienten ook voor controle bij mensen met hartproblemen worden ingezet.

Bron & Foto: Fraunhofer IMS

Recente artikelen