Miljoenen voor nieuw Alzheimercentrum VUmc

Array

alzheimerProf. Scheltens: “Alzheimer over 20 jaar volksziekte nummer 1”
Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars schonk vandaag 4,5 miljoen euro aan een nieuw te bouwen expertisecentrum voor Alzheimer. Tijdens het congres ‘Hoofdzaken’ in de Jaarbeurs in Utrecht , waar onder meer Minister Van der Hoeven en Alexander Rinnooy Kan aanwezig waren, maakte voorzitter Niek de Jong van het fonds dit voor een publiek van bijna duizend mensen bekend. Dit Alzheimercentrum maakt deel uit van het Amsterdamse VU medisch centrum en wordt door de schenking in de gelegenheid gesteld op korte termijn een nieuwe, gespecialiseerde en herkenbare polikliniek met een landelijke functie te realiseren.

Professor dr. Philip Scheltens, hoofd van het Alzheimercentrum VUmc  benadrukte de unieke combinatie van patientenzorg en onderzoek in het nieuwe centrum. Het centrum start met de bouw in september van dit jaar en opent zijn deuren in de zomer van 2010. Het nieuwe centrum biedt extra capaciteit  voor onderzoek en diagnose. Steeds meer patienten uit het land vinden hun weg naar het Alzheimercentrum VUmc in Amsterdam. Het centrum richt zich specifiek op jong dementerenden. Volgens Scheltens is “Alzhemeimer over 20 jaar volksziekte nummer 1.”


Daarom hoopt Scheltens dat het centrum een rol speelt in het doorbreken van het taboe rond dementie en de ziekte van Alzheimer. Deze hoop wordt gedeeld door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. Met een persoonlijk verhaal onderstreepte zij tijdens het congres het belang van het bespreekbaar maken van de ziekte. Van der Hoeven benoemde het wankele evenwicht van zorg en aandacht waarmee niet alleen de patient maar ook de partner, zoon of dochter wordt geconfronteerd.

Het congres ‘Hoofdzaken’ werd donderdag in de Jaarbeurs georganiseerd naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Het fonds wilde bij het vieren van haar jubileum laten zien wat haar steun de afgelopen jaren heeft opgeleverd. Met meer dan zestig workshops en lezingen, een informatiemarkt, een filmprogramma en interviews werd ‘Hoofdzaken’ door bijna duizend mensen bezocht en was daarmee een groot succes. Het congres was bestemd voor onder anderen patientenorganisaties, huisartsen, mantelzorgers, beleidsmedewerkers en bestuurders uit de zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen