Bussemaker: Niet besnijden contractueel vastleggen

Array

meisje-somalieStaatssecretaris Bussemaker wil dat ouders van risicogroepen contractueel vastleggen dat hun dochter niet zal worden besneden. De ouders moeten dat doen als hun dochter naar een land reist waar besnijdenis vaak voorkomt, zoals Sudan, Eritrea of Ethiopie. Bij terugkeer in Nederland wordt het meisje door een arts onderzocht. Volgens Bussemaker zijn in Frankrijk met zo’n systeem goede ervaringen opgedaan. De ouders kunnen aan hun familieleden in het risicoland laten zien dat ze strafbaar zijn als ze hun kind laten besnijden. Bussemaker gaat het plan met haar collega’s van Justitie bespreken.

Met de invoering van het contract wil Bussemaker besnijdenis van Nederlandse meisjes uitbannen. Met het contract in de hand moeten ouders beter in staat zijn druk van de familie om het meisje toch te besnijden te weerstaan. Het contract is vooral bedoeld voor ouders uit landen als Somalie, Soedan en Ethiopie, hoewel meisjesbesnijdenis ook in Egypte, Ghana en Senegal voorkomt. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling kwamen de afgelopen jaren 44 meldingen binnen over meisjesbesnijdenis.

In 2006 begonnen in de vier grote steden, Eindhoven en Tilburg, waar de meeste mensen uit de risicogroepen wonen, pilots om het probleem intensief aan te pakken. Die aanpak lijkt volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn vruchten af te werpen: de medewerkers in de jeugdgezondheidszorg hebben de indruk dat meisjes erdoor worden beschermd.

Meisjesbesnijdenis is overigens al strafbaar in Nederland, maar justitie is nog nooit overgegaan tot vervolging, zegt een ministeriewoordvoerder. Nederland heeft nog niet veel ervaring met beleid en preventie als het gaat om dit onderwerp, reden om eens bij de Fransen te gaan kijken. In Nederland verblijven volgens haar ongeveer zestienduizend meisjes en 34 duizend vrouwen uit ‘risicolanden’. Hoeveel meisjes in Nederland worden besneden is onbekend.

Recente artikelen