Kwaliteitskeurmerk verpleeg-en verzorgingshuizen geen garantie voor goede zorg

Array

kwaliteitskeurmerk-verpleeg-en-verzorgingshuizenKwaliteitskeurmerken voor verpleeg-en verzorgingshuizen zeggen niks over de daadwerkelijke kwaliteit van zorg. Dat meldt de Volkskrant vandaag. De Volkskrant heeft vorige maand een ranglijst gemaakt van 284 verpleeghuizen en 1157 verzorgingshuizen en verzorgingshuizen met een verpleegunit. Voor de lijst van verpleeghuizen tellen zeven aspecten extra zwaar mee, waaronder fouten met medicijnen, probleemgedrag, gebruik van sufmakende medicatie en aanwezigheid van een arts. Voor de overige groep huizen tellen alle aspecten even zwaar. De basis van indicatoren waren probleemgedrag, sufmakende medicatie, medicijnincidenten, decubitus en antidepressiva.

Verpleeg- en verzorgingstehuizen besteden jaarlijks in totaal zeker tien tot vijftien miljoen euro aan het verkrijgen en behouden van keurmerken. Dat concludeert de Volkskrant uit een rondgang langs de huizen. Een onderzoeker spreekt maandag in de krant van weggegooid geld, omdat deze keurmerken volgens hem weinig over de kwaliteit van de zorg zeggen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft met de instellingen afgesproken dat zij cijfers gaan publiceren over zeventien aspecten die wel een indicatie zouden vormen van de zorg voor patienten. Daarbij wordt gekeken naar aspecten als doorligwonden en medicatiefouten. De keurmerken zouden daardoor overbodig worden. Zorgverzekeraars zouden echter vasthouden aan de certificaten.

Recente artikelen