CBS: Ruim duizend doden meer door kou en griep

Array

griep2Er zijn in de eerste vier weken van dit jaar ruim duizend ouderen meer overleden dan in voorgaande jaren. De combinatie van kou en griep veroorzaakt dit hoge sterfte aantal. Dit is maandag gemeld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gemiddeld 7200 80-plussers overleden in de eerste vier weken van dit jaar. Dit zijn er ruim duizend meer dan het gemiddelde aantal in deze periode. De ouderen zijn vooral slachtoffers van de kou en griep. Het is sinds twaalf jaar niet meer zo koud geweest als in de eerste vier weken van 2009, en het aantal griepgevallen was veel hoger dan in voorgaande jaren.

Het sterfte risico is in de winter hoger dan in de zomer, ook zonder de griep. Met het zakken van de temperatuur in de eerste weken van 2009 is het aantal sterfgevallen fors toegenomen. De temperatuur in de derde week van januari was iets minder koud maar toch zette de griepepidemie door.
Het aantal sterfgevallen onder 80-plussers in die week was 40% hoger dan het gemiddelde. Met een combinatie van kou en griep wordt een dergelijke piek vrijwel altijd bereikt. De laatste keer dat deze combinatie zich voordeed was in februari-maart 2005.
(Bron: AD.nl diagnose)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen