Medsen eerste slachtoffer Preferentiebeleid

Array

medsenApotheekketen Medsen verkeerd in zwaar weer. Het bedrijf is het slachtoffer van de teruglopende inkomsten van apotheken door het overheidsbeleid . Dat zegt voorzitter Jan Smits van belangenorganisatie KNMP. Medsen heeft 65 vestigingen en 750 medewerkers. Volgens Smits daalt het inkomen van apothekers snel en weigeren banken hen steeds vaker kredieten te geven.
De financiele situatie van apothekers is steeds nijpender. Als gevolg van de nieuwe tariefbeschikking van de NZa en het preferentiebeleid van verzekeraars, hebben apotheken hun inkomsten drastisch zien dalen. Hierdoor weigeren veel banken om kredieten te verstrekken. Dit, in combinatie met het oprekken van de betalingstermijnen door verzekeraars (van 20 dagen naar 30 dagen), leidt ertoe dat apotheken te maken krijgen met liquiditeitsproblemen.

Vorige week werd bekend dat apotheekketen Medsen te maken heeft gekregen met liquiditeitsproblemen, onder andere als gevolg van het preferentiebeleid van verzekeraars. KNMP voorzitter Jan Smits: “We zitten lelijk in de knel. Onze gesprekspartners bij de overheid blijven hardnekkig geloven dat de bomen bij apotheken nog steeds tot in de hemel groeien, terwijl banken een veel realistischer beeld van onze financiele situatie hebben en nu zelfs kredietaanvragen van apothekers afwijzen. Ik maak me daar grote zorgen over. Het meest wrange is dat met name de apotheken die hebben geïnvesteerd in de zorg, nu aan de financiele problemen ten onder dreigen te gaan.”
Volgens de KNMP komt dat voor een groot deel door het nieuwe overheidsbeleid. Het kabinet heeft bepaald dat van een groot aantal medicijnen alleen nog de goedkoopste varianten mogen worden vergoed. Dat scheelt apotheken veel inkomsten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen