Forse kritiek op behandelrichtlijn Addendum Depressie bij Jeugd

Array

prozac_jpgVolgens een nieuwe behandelrichtlijn mogen depressieve kinderen Prozac slikken. Ondanks bewijs dat Prozac bij kinderen aanzet tot zelfmoordgedachten, mag bij kinderen en adolescenten met matig ernstige óf ernstige depressie kan Prozac (fluoxetine) worden voorgeschreven. Dit staat in de behandelrichtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, die binnenkort verschijnt. Dit staat in de behandelrichtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, die binnenkort verschijnt. Ook onze schrijvende apotheker Fernand Haesbrouck heeft al lange tijd kritiek op het gebruik van Prozac bij kinderen.

Een man als Buitelaar begaat misdaden tegen de menselijkheid. Hoeren betaalt men omwille van hun capaciteiten, hun vakkennis.  Buitelaar wordt door bedrijven betaald, zelfs niet eens omwille van zijn kennis. De internationale literatuur waarop hij zich steunt, schrijft dat het werkingsmechanisme van die stoffen onbekend is. Als men de man niet betaalt omwille van zijn kennis, waarom staat hij dan op loonlijsten van bedrijven die psychotica verdelen”, zo laat Haesbrouck aan onze redactie weten.

“Een Vlaams weekblad publiceerde op 15/10/2008 deze lijst van bekende farmahoeren. En zoals uiteengezet, doet men met die term de heren en dames nog teveel eer aan. http://cmp.roularta.be/cmdata/Attachments/site72/kevin/conflict.pdf

Dat ADHD en depressies een goudmijn zijn, blijkt trouwens uit wat volgt ( met een lach en een traan)
http://blog.seniorennet.be/rilatine/archief.php?ID=256403

Er is geen alternatief, zegt de expert zo valt vandaag in Trouw te lezen. De expert, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar, heeft banden met de fabrikant van Prozac, Trouw neemt de kwestie vandaag goed onder de loep. .

In april 2005 is in Nederland Strattera (atomoxetine) geregistreerd voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen van 6 jaar en ouder en bij adolescenten als onderdeel van een breed behandelprogramma. Strattera is de eerste non-stimulant die geregistreerd is voor deze indicatie. Goed vergelijkend onderzoek met methylfenidaat ontbreekt en derhalve zijn er geen aantoonbare voordelen van atomoxetine in vergelijking met methylfenidaat. 

Op 27 juni 2008 deed de rechtbank in Alkmaar uitspraak in een zaak tegen College ter Beoordeling van Geneesmiddelen over het openbaar maken van het werkingsmechanisme van atomoxetine[18]. De zaak was aangespannen door het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens. De reden hiervoor is het vermoeden dat Strattera een vermomde Prozac is, welke een antidepressivum is. Het is echter niet toegestaan om antidepressiva voor te schrijven aan kinderen, omdat ze in beperkte gevallen suïcidegedachten kunnen oproepen. Daarnaast is de dosis Strattera die voorgeschreven wordt aan kinderen met ADHD vele malen hoger dan de voorgeschreven dosis Prozac aan volwassenen met depressieve klachten. De rechter oordeelde dat de stukken die de werking van atomoxetine beschrijven openbaargemaakt moesten worden. De bedrijfsgeheimen van de fabricageprocessen mochten geheim blijven.[20][21]

Als medicament vervult atomoxetine een aanvulling op de bestaande medicamenteuze behandelingen. Deze werken niet bij alle kinderen. Het voornaamste voordeel, behalve dat het voor sommige kinderen de enige medicamenteuze behandeling is, is dat het langer werkt. Eli Lily, de fabrikant van atomoxetine, heeft een bodemprocedure aangespannen tegen de Staat der Nederlanden, om haar product via de verzekering volledig vergoed te krijgen.

„Het advies stelt dat is aangetoond dat fluoxetine helpt. Maar van de drie onderzoeken hebben twee geen positieve uitkomsten voor Prozac. De uitkomst van het derde onderzoek is twijfelachtig. Je kunt met dezelfde gegevens ook tot de conclusie komen dat Prozac níet moet worden voorgeschreven aan kinderen.”

Recente artikelen