Vervuilde grond moestuintjes in de Schipholboog in Voorburg zorgen voor grote onrust

Array

volkstuinDe grond van het volkstuinencomplex Schipholboog in Voorburg is vervuild. Volkstuinders en bewoners van de naastgelegen wijk Essesteijn willen meer openheid van de gemeente.Eigenaren van de zogenaamde moestuintjes in de Schipholboog in Voorburg zijn bang dat het grote aantal gevallen van kanker, wordt veroorzaakt door ernstig vervuilde grond. Ze zijn bang dat ook de wijk Essesteijn is gebouwd op vervuilde grond.De eigenaren gaan donderdag naar de provincie, om een onafhankelijk bodemonderzoek af te dwingen.

Sommige bewoners van de woonwijk en een aantal verontruste volkstuinders denken dat de gemeente de zaak in de doofpot wil stoppen. Zo is niet bekend of Essesteijn gebouwd is op dezelfde verontreinigde grond.
Donderdag gaan de volkstuinders en omwonenden naar het Provinciehuis om daar om een onafhankelijk bodemonderzoek aan te vragen van de volktuintjes en de woonwijk. Jetle Wietses ontdekte de bodemvervuiling, klik op de link voor een audioverslag

De vervuiling is langere tijd onderwerp van discussie. Toen tuineigenaren enkele jaren geleden allerlei vreemde stoffen in de grond aantroffen, gingen ze naar de gemeente.

De gemeente heeft een onderzoek naar de kwaliteit van de grond gedaan, maar de resultaten zijn nooit naar buiten gebracht. Uit het onderzoek zou blijken dat de grond ernstig vervuild is. De afgelopen jaren zijn volgens de tuineigenaren in en rond het gebied veel mensen aan kanker overleden.

Tuineigenaren die op de hoogte zijn van de vervuiling, zijn acuut gestopt met telen. Andere eigenaren zijn niet op de hoogte van de vervuiling.

Bewoners van de aangrenzende wijk Essesteijn, zijn bang dat ook de wijk is gebouwd op sterk vervuilde grond.

Tuineigenaren en bewoners gaan donderdag naar de provincie om een onafhankelijk onderzoek afdwingen.

Bron: Midvliet

Recente artikelen