Darmflora van invloed op metabolisme en lipogenese

Array

lactobacillusDe microflora in de darmen heeft invloed op het metabolisme van de voeding en stuurt direct de lipogenese aan. Dat werd duidelijk tijdens het 5th International Symposium on Probiotics op 6 en 7 november in Québec. Dr. Nathalie Delzenne, lector aan de universiteit van Louvain in Belgie, vertelde kort iets over de darmflora en het metabolisme tijdens haar lezing. Uit onderzoek blijkt dat de opbouw van vet in het lichaam beïnvloed kan worden door de samenstelling van de darmbacterien. Deze sturen de lipogenese namelijk aan. Er gaat onderzoek komen naar welke bacterien vooral van invloed zijn op de lipogenese. En ook of probiotica voor een hogere of lagere vetopslag kunnen zorgen en dus of mensen door het gebruik van probiotica kunnen afvallen of aankomen. Stofwisseling, eetlust en verzadiging, vetbranding tijdens lichamelijke activiteit en de aanleg voor samenstelling van de darmflora zijn allerlei factoren die een rol spelen in metabolisme en lipogenese. In al deze onderliggende processen zouden erfelijk bepaalde milde verstoringen kunnen optreden die tezamen resulteren in het metabool syndroom. Epigenetische verandering van het erfelijk materiaal zou kunnen worden verklaard uit een invloed van een slechte voedingstoestand van de moeder, die de foetus programmeert om extra zuinig om te gaan met energie. Daarnaast kunnen deze omstandigeheden van invloed zijn op de aanleg van de darmflora.

Kunnen probiotica helpen bij afvallen?

Probiotica – bekend van zuiveldrankjes als Yakult, Vifit en Actimel – doen hun werk in onze darmen. Probiotica zijn ‘goede darmbacterien’, die ook in poedervorm te koop zijn. Darmbacterien ‘voeden’ zich onder andere met voedingsvezels: volwaardige voeding is daarom belangrijk voor onderhoud van de darmflora. Zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en aangezuurde melkwei bevatten ook melkzuurbacterien. In het lichaam komen zowel nuttige als schadelijke bacterien voor. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat deze met elkaar in evenwicht zijn.

Zuiveldrank

Let op de juiste bacteriestam! Er zijn heel veel verschillende bacterien. Ze zijn ingedeeld in families, die zijn onderverdeeld in geslachten. Deze zijn weer onderverdeeld in soorten en stammen. bijvoorbeeld Lactobacillus is het geslacht binnen de familie melkzuurbacterien, Lactobacillus rhamnosus is de soortnaam (schuingedrukt) en LGG is de stam. Van de volgende bacterien is bekend dat ze werkzaam kunnen zijn als probioticum, maar het effect is altijd afhankelijk van de juiste stam: – Lactobacillus, enkele bekende stammen: Lactobacillus rhamnosus LGG (Vifit) Lactobacillus casei shirota (Yakult) Lactobacillus acidophilus LA5, LA7 en DDS (gebruikt in poeders en pillen en buitenlandse producten) – Bifidobacterium, enkele bekende stammen: Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010 (Danone) Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB12

Effecten

Aan deze bacterien worden diverse eigenschappen, ‘claims’, toegeschreven. Hoewel de meeste claims vrij vaag zijn en lang niet allemaal voldoende wetenschappelijk zijn bewezen, vliegen de probiotica-producten over de toonbank. Het effect is, zoals gezegd, altijd afhankelijk van de gebruikte bacteriestam. Het kan dus even puzzelen zijn om het juiste product met de juiste bacteriestam te pakken te krijgen, de lijst hierboven kan hierbij helpen. Uit betrouwbare onderzoeken is gebleken dat probiotica effect kunnen hebben op: * verbeteren van lactose-intolerantie (Lactobacillus acidophilus heeft positief effect, de stammen LA5, LA7 en DDS zijn goed onderzocht); * verbeteren van het afweersysteem (Lactobacillus acidophilus heeft positief effect bij maagdarminfecties); * bescherming tegen schimmelinfecties (het effect bij vaginale Candida-infecties, is echter nog niet aangetoond); * bescherming tegen darmkanker (effect nog niet duidelijk); * verbeteren van de darmfunctie (aangetoond bij mensen die darmproblemen als verstopping of diarree hebben); * verlagen van het cholesterolgehalte (effect nog niet duidelijk); * minderen van de klachten van het prikkelbare darm syndroom (PDS) ook wel Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd (Lactobacillus acidophilus kan de verschijnselen van IBS verlichten)

Recente artikelen