Sanofi Pasteur MSD gaat in beroep tegen een voorlopige beslissing HPV vaccinkeuze Ab Klink

Array

De aanbestedingsprocedure rond het vaccin tegen baarmoederhalskanker mondt uit in een kort geding. Dat blijkt uit een brief die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Klink wil alle meisjes vanaf 12 jaar vanaf september volgend jaar laten inenten tegen baarmoederhalskanker. De minister schrijft dat de internationale aanbesteding heeft geleid tot twee offertes en dat hij de aanbieders op de hoogte heeft gebracht van zijn voorgenomen gunningsbesluit.

“Uitgangspunt voor de uiteindelijke toevoeging aan het RVP is dat de vaccinatie kosteneffectief moet kunnen worden uitgevoerd; ik streef ernaar om een totaalpakket preventieve maatregelen tegen baarmoederhalskanker aan te bieden dat in zijn totaliteit voldoet aan de eis van kosteneffectiviteit”, aldus de Minister van VWS. Op basis van deze uitgangspunten is een internationale aanbestedingsprocedure uitgevoerd. Inmiddels heeft die procedure geleid tot twee offertes. Klink heeft deze beoordeeld.

Hij heeft zijn voorgenomen gunningsbesluit gedeeld met de aanbieders van de offertes. Hierop heeft Sanofi Pasteur besloten om tegen dit voorgenomen besluit bezwaar aan te tekenen bij de rechtbank. Dit bezwaar dient begin november a.s.. Het farmaceutisch bedrijf  (Volksgezondheid). De bewindsman heeft de productie van het vaccin tegen baarmoederhalskanker voorlopig gegund aan concurrent GlaxoSmithKline (GSK).it betekent dat Minister Klink – hangende die procedure – geen verdere mededelingen zal doen. Na een uitspraak van de rechter Klink de Kamer van zijn definitieve gunningsbesluit op de hoogte brengen.


De twee concurrenten zijn het Frans-Amerikaanse Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp en het Britse bedrijf GlaxoSmithKline (GSK), met een vestiging in Zeist. In Haarlem werd eerder deze week een vaccinfabriek geopend van Merck Sharpe & Dohme, die in samenwerking met Sanofi het vaccin Gardasil op de markt brengt.

Klink wil volgend jaar september starten met de vaccinatie. Het besluit tot die grootscheepse vaccinatie volgde op een advies van de Gezondheidsraad. Onderzoekers en artsen waarschuwden eind augustus in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor een overhaaste invoering. Eerder deze maand zei Klink dat de landelijke invoering niet wordt uitgesteld.

Onderzoeksprogramma Zembla stelde onlangs dat in de adviescommissie van de Gezondheidsraad diverse wetenschappers zitten die banden onderhouden met de twee fabrikanten van een vaccin. SP-fractievoorzitter Agnes Kant wil een debat over de beïnvloeding en in haar ogen agressieve marketing van de farmaceutische industrie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen