Spoelen met zout water helpt tegen chronische neusontsteking

verstopte-neusFenna Ebbens toont dat patienten met een chronische ontsteking van de neus en neusbijholten gebaat zijn bij goed spoelen met zout water. Dat helpt even goed als een lokaal toegediend anti-schimmelmiddel, de behandeling die sinds een jaar of tien gebruikelijk is. Ebbens onderzocht in haar proefschrift ook de activiteit van ontstekingscellen in neuspoliepen van patienten met Cystic Fibrosis.

Tijdens een neusverkoudheid ontstaat slijm in de neus en soms ook in het oor. Bij kinderen met CF is dit slijm taaier dan normaal. In dit slijm kunnen de bacterien, die de verkoudheid veroorzaken, goed overleven. Hierdoor kan de infectie zichzelf in stand houden. Regelmatig slijm uit de neus verwijderen kan het afweersysteem van het lichaam helpen de verkoudheid te bestrijden. Spoelen van de neus met zout water is niet alleen de beste manier om de neus schoon te maken, het zorgt er ook voor dat het kind weer vrijer kan ademhalen. Bovendien blijkt een oorontsteking bij frequent spoelen beter te genezen.

De bereiding van zoutoplossing
Los negen gram keukenzout op in een liter gekookt water, of een theelepeltje in een grote mok. Bij de apotheek zijn speciale zouttabletten te koop, maar zelf afwegen kan ook. Zorg ervoor dat de zoutoplossing op lichaamstemperatuur is. De oplossing is twee dagen houdbaar. Elke keer vers aanmaken heeft echter de voorkeur; dit voorkomt opnieuw besmetting.

Het gebruik van de zoutoplossing
Het spoelen van de neus gebeurt door met een injectiespuitje de zoutoplossing in de neus te spuiten. Zo’n spuitje zonder naald is verkrijgbaar bij de apotheek. Op het spuitje staat een verdeling in milliliters (ml). De hoeveelheid zoutoplossing die per keer gebruikt wordt om de neus te spoelen is:
Рkinderen van 0-1 jaar: ̩̩n milliliter per neusgat per keer
– kinderen van 1 jaar en ouder: twee milliliter per neusgat per keer.

Voor CF-patienten is 2 milliliter meestal niet toereikend om de neus goed te kunnen spoelen. In dat geval kunnen kinderen uit een bekertje het zoute water per neusgat opsnuiven, terwijl ze het andere neusgat dichtdrukken. Ouders kunnen het spoelen van de neus met zout water eerst bij zichzelf uitproberen, voordat zij dit bij hun kind doen. Tijdens het spoelen moet het kind rechtop zitten of staan. De zoutoplossing loopt via de neus naar de keel. De zoutoplossing die in mond of keel loopt, moet worden uitgespuugd om kokhalsneigingen te voorkomen. Deze procedure kan net zo lang herhaald worden tot de neus schoon is en het kind weer vrij kan ademen.

Promotor

Mw. prof. dr. W.J. Fokkens.
Donderdag 5 maart 2009, 14:00 uur

Promotie

Mw. F.A. Ebbens/ Geneeskunde

Controversies in chronic rhinosinusitis

Locatie

Singel 411
1012 WN  Amsterdam

Deelname

Toegang vrij.

Recente artikelen