Vitaphone redt patiënt van fatale hartritmestoornis

Array

vitaphoneTelemedicine, het bewaken en registreren van lichaamsfuncties op afstand, is in opkomst. De Vitaphone Cardiac Event Recorder is in staat om hartritmestoornissen te herkennen en maakt bij een hartritmestoornis automatisch een hart-filmpje of elektro-cardiogram (ECG). Een ontwikkeling die in een enkel geval mogelijk zelfs levensreddend kan zijn, zoals onlangs bij een patient in Maastricht.

Een met de event recorder opgenomen ECG wordt direct via Bluetooth en GSM telefoon doorgestuurd naar het Telemedisch Service Centrum van Vitaphone. In Telemedisch Service Centrum van Vitaphone Nederland – gevestigd in Maastricht – kunnen gespecialiseerde verpleegkundigen de uitslagen beoordelen en/of doorsturen.
Prof. dr. Harry Crijns, hoofd van de afdeling Cardiologie van het Maastricht UMC, is zeer te spreken over het gebruik van de event recorder:

“Het stelt ons in staat effectiever de diagnose ritme- of geleidingsstoornis te stellen bij patienten met infrequente klachten. Ook stelt deze apparatuur ons in staat om over langere termijn het effect van medicijnen of catheterablatie van ritmestoornissen vast te stellen.”

De event recorder kan verschillende hartritmestoornissen herkennen. In het geval van een patient onlangs, was de herkenning van boezemfibrilleren ingeschakeld. Tijdens het analyseren van de binnenkomende ECG’s viel op dat de patient periodes met traag hartritme had, met afwisselend boezemfibrilleren en boezemflutter. Ook vertoonden een aantal ECG’s pauzes in het hartritme, oplopend tot zo’n vijf seconden.

Omdat de recorder beperkt was ingesteld, en niet op de automatische herkenning van pauzes in het hartritme, vermoedde de medewerkster van het Vitaphone Telemedisch Service Centrum bij het analyseren dat er wellicht sprake was van nog meer en ook langere pauzes in het hartritme.

Omdat de patient kort daaraan voorafgaand een 24-uurs hartmeting had gehad, vormde één en ander aanleiding om contact te zoeken met de hartfunctie afdeling van het Maastricht UMC. Nadere analyse van de gegevens toonde aan dat de patient inderdaad meerdere flinke pauzes in het hartritme had gehad. Alle reden tot actie: de patient kreeg de volgende dag nog een pacemaker.

De directe analyse van de ECG’s leverde direct een diagnose op. Wanneer dat in dit geval later pas zou zijn gebeurd, zou het de patient in de tussentijd wellicht fataal kunnen zijn geworden.

“In het voorbeeld van de beschreven patiente kan met recht worden gesteld dat de event recorder – over langere perioden toegepast – levensbedreigende ritme- of geleidingsstoornissen aan het licht kan brengen”, aldus prof. dr. Crijns. “Anders komen we daar uitsluitend pas achter bij toeval, of met een invasief onderzoek (elektrofysiologisch onderzoek tijdens een hartkatheterisatie) of na optreden van een calamiteit, bijvoorbeeld wegraking al dan niet met een trauma. Het gebruik van dit soort apparatuur kan onnodige zekerheid over oorsprong van duizeligheidklachten of hartkloppingen en ook zelfs voortijdig overlijden voorkomen.”

Over Vitaphone
Vitaphone (www.vitaphone.nl) is gespecialiseerd in state-of-the-art telemedische producten en diensten en zet nieuwe standaarden op het gebied van data transfer van biosignalen en biochemische parameters via moderne communicatie technologieen. De telemedische diensten worden geleverd vanuit Vitaphone telemedische service centra. De Vitaphone producten en services zijn breed inzetbaar. Naast de routine eerste- en tweedelijns gezondheidszorg biedt Vitaphone International Clinical Trial Services.

Bron: VitaPhone & MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen