Wel solidair met gehandicapten en minder met ouderen (afl 9 over AWBZ)

Array

ouderen1Een kind met een lichamelijke of geestelijke handicap kan meestal geen of weinig eigen inkomen verwerven,  kan niet anticiperen op de eigen toekomst en is totaal afhankelijk van lieve ouders, de gemeenschap,  de AWBZ en andere wetten voor de Sociale Zekerheid. De 85-plusser met een handicap die later is ontstaan,  heeft zich wel kunnen voorbereiden op de ouderdom die met gebreken komt en hoeft minder afhankelijk te zijn van de sociale zekerheid. 

Als ik dus twee mensen vergelijk met een verstandelijke handicap, een kind en een 85-plusser, ben ik eerder solidair met dat kind dan met die oudere.  Om die reden is in de ons omringende landen de zorg voor de ouderen slechts gedeeltelijk gefinancierd uit overheidsgeld of uit sociale zekerheid: ouderen worden geacht zelf voor hun oudedag te zorgen.

De overheid springt aanvullend bij door middel van inkomensoverdracht als men er niet uitkomt.  Ouderen krijgen dan een extra uitkering,  waarmee ze zorg kunnen kopen.  Dit model is te vergelijken met huursubsidie die huurders ontvangen,  als zij gelet op het inkomen geen woning kunnen huren.

Zou het iets zijn om in Nederland de AWBZ zo in te richten.  Kort gezegd: 100% solidariteit met mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap van kinds af aan. En aanvullende bemoeienis bij ouderen met gebreken?

Dit was de negende aflevering van een serie van tien. De volgende en laatste aflevering gaat over doelgroepenbenadering en de AWBZ. Deze serie afleveringen gaat vooraf aan het congres Nationale en internationale, recente en lange termijn ontwikkelingen in de Indicatiestelling, de AWBZ en de WMO.

Dat vindt plaats op 27 maart in het Utrechtse Domus Medica, het KNMG hoofdkwartier. Staatssecretaris Bussemaker opent dat congres.  Dit congres is inmiddels volgeboekt.  Wilt u toch iets weten over bekostiging van chronische zorg?  Kom dan naar het congres Recente Ontwikkelingen in veld, beleid en wetenschap over geïntegreerde zorg aan chronische zieken in Nederland en elders. Surf naar www.integratedcare.nl  klik door op nascholing en congressen
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen