Chathulp.nu en hulpverlening.nu slaan brug tussen hulpverleners en mensen in psychische nood.

Array

StehoscopeSinds enige tijd is het mogelijk voor mensen in psychische nood om snel, anoniem en online hulp te krijgen bij psychische problemen.  Deze anonieme online hulpdienst is 24/7 dagen per week gratis toegankelijk.  In tegenstelling tot veel andere online hulp aanbieders, is online hulp, via chathulp.nu en hulpverlening.nu, zeer laagdrempelig.
De bezoekers hoeven zich niet te registreren of anderzijds lange intakeformulieren of vragenlijsten in te vullen. Daarnaast is voor de bezoekers ook aan de gebruiksvriendelijk gedacht.  Het werkt zeer eenvoudig, het is Nederlandstalig, en heeft een aantal overeenkomsten met MSN.  Ook hoeven de bezoekers niets op hun computer te installeren om gebruik te kunnen maken van anoniem online hulp via chathulp.nu en hulpverlening.nu

Inmiddels hebben in 2008 al meer dan 10.000 mensen de websites bezocht voor hulp bij psychische nood. De meeste hulp werd geboden aan mensen met vragen over: zelfmoord, scheiden, seksueel misbruik, eenzaamheid, relatieproblemen, verslaving, maar ook aan rouw en verlies, depressiviteit, mishandeling of angsten.
Chathulp.nu en hulpverlening.nu hebben echter geen actieve rol in het aanbieden van hulpverleninginterventies.  Zij verzorgen echter en alleen de belangrijke schakel tussen de mensen in psychische nood en professionele hulpverleners. Deze schakel tussen mensen in psychische nood en de professionele hulpverleners, is een grote groep getrainde vrijwilligers die dagelijks actief aanwezig is op de online hulpverlening. Deze vrijwilligers zijn speciaal getraind om goed te kunnen luisteren en psychische problemen te kunnen herkennen. De taak van deze vrijwilligers is een luisterend oor bieden en de mensen in psychische nood te verwijzen naar professionele hulpverleners. Inmiddels geven steeds meer hulpverleners aan gebruik te willen maken van chathulp.nu en hulpverlening.nu

Voor de professionele hulpverleners en de mensen in psychische nood zijn aparte en beveiligde spreekkamers aangemaakt.  In de spreekkamers kunnen de hulpverleners naast chat ook gebruik maken van ondersteunende middelen zoals een webcam en microfoon. Hiermee kunnen de hulpverleners ook de non-verbale communicatie gebruiken bij het voeren van hulpverleninginterventies. Tevens kan de geschreven tekst via chat eenvoudig opgeslagen en gekopieerd worden naar bijvoorbeeld een Word-document.

Hulpverlening.nu en chathulp.nu zijn beiden een particulier initiatief.

Kijk voor meer informatie op:

www.hulpverlening.nu
www.chathulp.nu

Recente artikelen