UMC St Radboud biedt 5 dagen per week sneldiagnostiek mammacare

Array

mammacarePatienten, met klachten van een of beide borsten, kunnen 5 dagen per week terecht bij de mammapoli van het UMC St Radboud. De poli past sneldiagnostiek toe, met de radioloog  als ‘poortarts’. De patient heeft dezelfde dag nog uitslag en kan indien nodig binnen 2 tot 3 weken geopereerd worden. Een jaar na de start van dit initiatief blijken zowel patienten als huisartsen erg tevreden en wordt het blijvend voortgezet.

De mammapoli van het UMC St Radboud besloot ruim een jaar geleden, in samenwerking met regionale huisartsen, om haar dienstverlening uit te breiden van twee dagen per week naar vijf en deze anders te organiseren. Voorheen konden patienten twee dagen per week terecht voor sneldiagnostiek, waarbij de chirurg de spil was in het geheel. In de huidige opzet is ervoor gekozen om de radioloog deze rol te geven. Hij is degene die in de eerste fase centraal staat in onderzoek en diagnose, in nauw overleg met zijn collega’s. Bij het grootste deel van de patienten blijkt geen sprake van kanker te zijn, zij hoeven dus niet door de chirurg te worden gezien. De chirurg heeft door deze constructie meer tijd in zijn reguliere spreekuur voor patienten die vervolgoperaties nodig hebben en kan patienten nog sneller zien.

De sneldiagnostiek verloopt als volgt: De patient gaat ’s ochtends naar de poli voor een intake met de mammaconsulent en een borstonderzoek. Vervolgens gaat zij naar de radiologie,
waar een mammografie en echografie plaatsvindt. Indien nodig besluit de radioloog meteen tot een punctie. Diezelfde middag bespreekt een speciale tumorwerkgroep, bestaande uit radioloog, patholoog, mammaconsulent en chirurg, de uitkomsten. Indien nodig stellen zij meteen een voorlopig behandelplan op. Na deze bespreking wordt de patient op de hoogte gebracht van de uitslag. De mammaconsulent plant, indien nodig, binnen twee dagen vervolgonderzoeken en een afspraak met de chirurg en operaties vinden binnen twee tot drie weken plaats.

Het initiatief blijkt een groot succes. Dankzij de samenwerking met en voorlichting aan huisartsen en de nieuwe manier van organiseren weten huisartsen en patienten de mammacare poli goed te vinden. Gemiddeld ontvangt de poli zo’n vier patienten per dag, het maximum. Waar voorheen patienten meer versnipperd in het mammatraject kwamen, waarderen de huisartsen met name de bereikbaarheid en duidelijke structuur en snelle doorlooptijd.

Speciaal voor hen is er ook een mammacare-telefoon opgezet, die 5 dagen per week bereikbaar is. Huisartsen kunnen hun patienten meteen doorverwijzen naar de poli en een snelle afspraak is gegarandeerd. Uiteraard vindt er een nauwe terugkoppeling plaats van de onderzoeken en behandeling van de patienten. Patienten zijn erg tevreden over de snelle eerste afspraak en snelle vervolgbehandelingen. Zij kunnen gemiddeld binnen 5 dagen na doorverwijzing via hun huisarts terecht voor sneldiagnostiek. Ook de aspecten ‘benaderingswijze, aandacht en duidelijkheid’ scoren hoog in de evaluatie.

De mammapoli is bedoeld voor patienten met nieuwe klachten. Reguliere controleafspraken vinden plaats via de normale lijn.

Bron:UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen