Disease management is een verouderde term

Array

disease-managementVan 2 tot 4 maart bezochten Juliusonderzoekers dr. Rob de Leeuw en drs. Adri Peters het negende Population Health and Disease Management Colloquium in Philadelphia,  het jaarlijkse en toonaangevende congres van de Disease Management American Association (DMAA).  Inmiddels staan de letters DMAA voor Care Continuum Alliance en zijn ook voor het eerst aan de naam van het congres veelbetekenend de woorden Population Health toegevoegd. Ook de naam van het tijdschrift is onlangs omgedoopt in Population Health Management.

Dit alles om aan te geven dat de term ‘Disease Management’ inmiddels een te smalle scope heeft om de innovatieve en ambitieuze doelstellingen van deze beweging te realiseren. Want dat het hier om een beweging gaat, werd van meet af aan duidelijk in de openingstoespraak van prof. David Nash, hoofdredacteur van Population Health Management en decaan van de Jefferson School of Public Health die het congres organiseerde,  uiteraard op geheel Amerikaanse wijze gesponsord door een groot aantal profit- en nonprofit-instellingen.

Het congres had een sterk politiek karakter en had veel meer weg van een beurs dan van een wetenschappelijk congres.  Het tijdstip van het congres leek perfect getimed,  juist op het moment dat president Obama bekend maakt grote bedragen te willen gaan investeren in de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg.

Het belang van een DMAA aanpak werd uitgebreid beargumenteerd en onderbouwd, maar ook was duidelijk dat veel sprekers ook andere belangen hadden dan het goed organiseren van de gezondheidszorg. Meer informatie? Stuur een mail naar dr. Rob de Leeuw op [email protected]

Auteur: Prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen