Dennis van der Geest: “Crisis of niet, geef aan het Reumafonds.”

collectebusInge de Bruijn, Jamai, Nurlaila Karim, Justine Pelmelay, Dennis van der Geest, Glennis Grace en Melissa Sneekes. Stralend stonden zij allemaal op hun vrije zondag 8 maart in de keuken van restaurant Fifteen Amsterdam. Speciaal voor de vele vrijwilligers van het Reumafonds toverden zij een zeer smaakvolle lunch op tafel. Ruim 60.000 collectanten gaan deze week door weer en wind langs de deuren om geld in te zamelen voor de reumabestrijding in Nederland. Jamai heeft in zijn directe familie te maken met reuma. Jamai: “Eindelijk heb ik eens tijd voor een belangrijk doel als het Reumafonds”. Ook Justine Pelmelay vertelde haar persoonlijke motivatie: “Ik doe dit voor mijn twee vriendinnen met reuma”. De motivatie en liefde waarmee de BN’ers kookten waren duidelijk te proeven.

Grote verrassing voor de ruim 120 gasten was de spontane actie van de BN’ers om ook nog zelf te gaan uitserveren. Onder de speciaal genodigden waren naast de collectanten en collecte-organisatoren van het Reumafonds ook reumaonderzoekers, reumatologen en reumapatienten. Zij gingen tussen de lunchgangen door met elkaar in gesprek over hun activiteiten in de strijd tegen reuma.

De strijd tegen reuma is nog lang niet gestreden. Meer dan 2,3 miljoen mensen in Nederland hebben een reumatische aandoening, van wie 1,2 miljoen mensen met artrose. De jaarlijkse maatschappelijke kosten van ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en medische zorg bedragen 13 miljard euro. Reuma, de onzichtbare ziekte, is nog niet te genezen. Daarom is er nog veel geld nodig voor reumaonderzoek. De collecteopbrengst is dan ook onmisbaar. Lodewijk Ridderbos, directeur Reumafonds: “Het aantal collectanten is dit jaar gegroeid met 1700. Wij mikken nu op een collecteopbrengst van 3,7 miljoen euro.” Geef ook aan de collectant tussen 8 en 14 maart, help mee deze ambitie werkelijkheid te maken. Dennis van der Geest: “Ik denk dat iedereen ondanks de financiele crisis nog steeds een paar euro kan missen, zeker voor een doel als dit.”