Stichting collecteert illegaal

Array

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn de afgelopen tijd mensen opgedoken die collecteren voor de ‘Stichting Spierziekte’. Dit is een wat onduidelijke organisatie, die niet antwoordt op e-mails van de VSN. Tot tweemaal toe zijn er collectanten aangehouden.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving voor goede doelen heeft aangegeven dat de Stichting Spierziekte het laatste half jaar in opspraak is geraakt en niet is goedgekeurd. De politie stelt een nader onderzoek in naar het doen en laten van deze stichting.
Mocht u collectanten van deze stichting ergens tegen komen, dan stellen wij het op prijs wanneer u ons daarvan op de hoogte brengt: tel. 035 5480480 of [email protected]

UPDATE:

Waarschuwing: Stichting Spierziekten

Het CBF heeft in een korte periode diverse negatieve berichten ontvangen over de Stichting Spierziekten. De Stichting Spierziekten heeft geen band met het Prinses Beatrix Fonds, de Stichting Spieren voor Spieren of de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN). De signalen zijn afkomstig van gemeenten, bedrijven, politie, particulieren en andere goededoelenorganisaties en hebben betrekking op de fondsenwervende activiteiten van de stichting, de inhoud van de website en de bereikbaarheid voor vragen en opmerkingen.

Website, tekst, logo
De Stichting Spierziekten stelt op de website www.stichtingspierziekten.nl dat de stichting is opgericht voor voorlichting over spierziekten. Ook zegt de Stichting Spierziekten volgens de tekst op de website achter onderzoek naar spierziekten te staan.
De teksten op de website van de Stichting Spierziekten zijn deels gekopieerd van de website van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN), dit overigens zonder toestemming van de VSN. De teksten bevatten onjuiste beweringen over een andere organisatie die actief is op het gebied van spierziekten. Ook wordt op de website van de Stichting Spierziekten het oude logo getoond van het Prinses Beatrix Fonds dan wel een logo dat zeer grote gelijkenis vertoont met dit oude logo. Het Prinses Beatrix Fonds is echter niet betrokken bij de Stichting Spierziekten.

Activiteiten
De Stichting Spierziekten collecteert voornamelijk in de omgeving van Rotterdam bij filialen van grote supermarktketens, zonder te beschikken over een inzamelingsvergunning van de gemeente.

Contact
Er is contact gezocht met de Stichting Spierziekten door middel van de contactmogelijkheden zoals vermeld op de website van de organisatie. Telefonisch is de stichting uitsluitend bereikbaar via een voicemailbericht. Op meerdere contactpogingen via e-mail komt een bevestiging van ontvangst, maar geen inhoudelijke reactie. Aangetekende post komt retour indien gericht aan het adres zoals bekend bij de Kamer van Koophandel.

Advies
Gezien de meldingen die door het CBF zijn ontvangen en het niet reageren op vragen door de Stichting Spierziekten adviseert het CBF gemeenten met betrekking tot de Stichting Spierziekten terughoudendheid te betrachten bij het verlenen van toestemming voor het houden van een inzameling. Consumenten wordt aangeraden inzamelingsacties van de Stichting Spierziekten te melden bij het CBF en bij de gemeente waarbinnen de inzameling plaatsvindt.
De Stichting Spierziekten staat niet geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling bij de Belastingdienst.

Bron: CBF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen