Therapietrouw bij zorgintstellingen onderzocht: Pillkey(r) kan goed helpen, medicijnveiligheid blijft mensenwerk!

Array

pillkey_logoIn zijn “master thesis” heeft Sander Wassink (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzocht hoe de therapietrouw bij van zorg afhankelijke patienten verbeterd kan worden door gebruikmaking van de Pillkey® Medicatie Manager. Een scala aan problemen blijkt er voor te zorgen dat patienten in ziekenhuizen en andere instellingen geen, te laat of verkeerde medicijnen krijgen! Het belangrijkste probleem voor de therapietrouw blijkt het op tijd geven van medicijnen. Doordat één verpleegkundige de medicijnen verzorgt voor een groep patienten is er een regelmaat die bepaalt, op welk tijdstip het medicijnrondje wordt gehouden. Tijdens de voorbereiding daarvan en tijdens de ronde zelf wordt de verpleegkundige zó vaak gestoord, dat niet alleen het tijdstip van uitgifte onvoorspelbaar wordt, maar door concentratieverlies ook fouten worden gemaakt in ?voor wie welke pillen zijn?. De pillen op andere tijdstippen worden vrijwel altijd ?tussen het werk door? gegeven en blijken zelden op tijd te zijn.

In alle gevallen biedt de Pillkey® Medicatie Manager de oplossing: de door de apotheek voorgevulde medicijncontainers bevatten de juiste medicijnen en het tijdstip van inname kan (eenmalig) individueel worden ingetoetst! De verpleegkundige legt dan alleen de juiste Pillkey® bij de patient neer. De patient zelf kan dan ook zien of de medicijnen voor hem bestemd zijn of niet!

De medicijnveiligheid, het geven van de juiste medicijn met de juiste dosering, blijkt deels een menselijk probleem te blijven. De werkdruk is een grote boosdoener: de dokter schrijft nog steeds bar slecht, de miscommunicatie tussen verpleging, de dokter en de apotheker zorgt voor foute medicijnen en foute doseringen en de drukte bij de apotheek zorgt voor de verkeerde pillen in de verkeerde doos. Alle drukte bij elkaar kun je ook gebrek aan concentratie noemen. Het resultaat is dat er een reele kans is dat je verkeerde medicijnen krijgt en dat ? volgens ander onderzoek ? per jaar 600 doden vallen en 19.000 ziekenhuisopnamen wegens medicijnveiligheidsproblemen. Want ook tussen medicijnen onderling, op doseringsniveau, op bijwerkingniveau en afhankelijk van bloedwaarden zijn er de zogenoemde intoleranties.

De Pillkey® Medicatie Manager kan ook dit oplossen: de volledige medicatiegegevens staan op de Pillkey®. Bovendien kent de Pillkey® een ?medicijntoets?. Daarmee wordt contact gelegd met een Nederlands computerprogramma (van Inforay International, Leusden), wat de medicatie controleert. Er komt een advies terug. Om aan de apotheker of aan de dokter te geven?..

Het onderzoek van Sander Wassink is het eerste op dit gebied en beperkt van omvang. De toepassing van de Pillkey® Medicatie Manager is echter evident. Het vereist een grotere rol voor de apotheker en nog steeds een zorgvuldige rol voor de verpleegkundige. De rol van de dokter blijft dezelfde, al zal hij van meer geavanceerde middelen gebruik moeten maken dan zijn handschrift om het aantal fouten te doen slinken. Bovendien kan ICT een grote oplossing bieden om van voorschrift tot en met voorgevulde medicijncontainers voor de Pillkey® te komen zonder menselijke tussenkomst.

Bron: Pillkey Productions International Ltd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen