Opmerkelijke samenwerking vervangt proefdieren

Array

In vitro wetenschappelijk onderzoek mogelijk
Proefdiervrij initieerde een samenwerking waardoor het Leids Universitair Medisch Centrum maximaal gebruik kan maken van overtollige ‘levende’ menselijke huid. De huid, afkomstig van cosmetische ingrepen, wordt gebruikt voor de productie van een levend huidmodel. Deze proefdiervrije techniek geeft betrouwbaardere resultaten en is bovendien goedkoper dan proefdieronderzoek.

Huidmodel
Celbioloog Dr. Abdoel El Ghalbzouri, werkzaam voor de afdeling Dermatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontwikkelde een levend huidmodel. Naast fundamenteel onderzoek wordt het model gebruikt voor diverse testen, zoals studies naar irritatie en toxiciteit van chemische stoffen. Voor dit doel heeft het model een succesvolle pré-validatie ondergaan volgens de Europese richtlijnen zodat het gebruikt kan worden als alternatief voor dierproeven. ’Het bijtend en irriterend effect van chemicalien werd meestal op kaalgeschoren konijnenhuid getest, dit is nu overbodig dankzij de modellen die menselijke huid perfect nabootst,’, aldus El Ghalbzouri.

Het levende huidmodel werd primair ontwikkeld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar mechanismen achter huidveroudering en huidkanker. Ondertussen biedt het model ook mogelijkheden om in deze mechanismen in te grijpen, zodat bijvoorbeeld onderzoek naar chemische producten mogelijk is. Het huidmodel bootst de menselijke huid perfect na, dit in tegenstelling tot de huid van dieren.

Unieke samenwerking
Om huidmodellen te genereren, heeft het LUMC menselijke huid nodig. Proefdiervrij heeft een samenwerking geïnitieerd tussen Medische Centrum Scheveningen (MCS), een kliniek voor cosmetische chirurgie, en het LUMC. El Ghalbzouri: ’De huid die na een buikwandcorrectie of bijvoorbeeld een dijbeenlift overblijft is zeer welkom omdat levende menselijke huid beperkt voorhanden is.’ De huid wordt, na goedkeuring van de patient, per koerier overgebracht naar het LUMC. Duizenden proefdieren worden gespaard door het gebruik van deze proefdiervrije techniek.


Proefdiervrije technieken

Proefdiervrij is zeer verheugd met het succes van de samenwerking tussen het LUMC en MCS. ‘Dit voorbeeld van een proefdiervrije techniek laat zien dat het mogelijk is om dierproeven te vervangen in wetenschappelijk onderzoek. Ik hoop dat dit nog veel meer onderzoekers inspireert om op zoek te gaan naar alternatieven voor dierproeven.’, aldus Marja Zuidgeest, algemeen directeur van Proefdiervrij.

Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren, door een open dialoog aan te gaan met wetenschap, bedrijven en politiek. De vereniging streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Dat is hard nodig, want in 2007 zijn er in Nederland 597.605 proefdieren gebruikt.

Op de website van Proefdiervrij is een korte film te vinden waarin wordt ingegaan op het huidmodel en de totstandkoming hiervan.

Bron: Proefdiervrij.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen