Screening vermindert sterfte prostaatkanker

Array

prostaatScreening bij mannen van 55 tot 70 jaar zonder klachten levert een 20% minder gevallen van prostaatkankersterfte op. Dat blijkt uit de ERSPC, een grote studie over de effecten van het screenen van prostaatkanker.Deze Europese studie voor screening van prostaatkanker is jarenlang vanuit de afdeling Urologie van het Erasmus MC gecoördineerd door emeritus professor Fritz Schröder.

Verder onderzoek
Het onderzoek wordt beschreven in het artikel ‘Screening for Prostate Cancer in a randomized European population’ door F.H.Schröder et al, in de New England Journal of Medicine. De resultaten ondersteunen de noodzaak om verder te onderzoeken of een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker wenselijk is. Prostaatkanker is een belangrijk gezondheidsprobleem in Nederland. Jaarlijks overlijden 2.500 mannen aan prostaatkanker, een aantal dat verder teruggedrongen kan worden.

Kanker herkennen
“De studie laat zien dat door screening bij veel mannen een prostaatkanker vastgesteld kan worden die geen klachten geeft in het verdere leven. Het is dus belangrijk dat er methoden ontwikkeld worden om deze soort van prostaatkankers adequaat te herkennen, zodat mannen zich niet hoeven te laten behandelen.” aldus professor Chris Bangma, afdelingshoofd Urologie van het Erasmus MC. Een van de methoden is de verdere ontwikkeling van actief afwachten (active surveillance) die momenteel in Nederland gebruikt wordt. Zie ook: www.prias-project.org.

Meer zicht
Prof. Bangma: “De afdeling Urologie, onder wie dr. Monique Roobol, is daar hard mee bezig, en er participeren heel wat patienten in. Die patienten stellen ook hun bloed en urine beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek in het experimenteel laboratorium onder leiding van dr. Guido Jenster. Hiermee hoopt de afdeling Urologie van het Erasmus MC nieuwe merkstoffen te ontwikkelen die prostaatkankers beter kunnen karakteriseren.” Bangma laat weten blij te zijn dat er na zo veel jaren werk er nu meer zicht is hoe om te gaan met prostaatkanker.

Belangrijke vragen:

Moet ik mezelf nu laten screenen op prostaatkanker?

Ik heb meegedaan aan de ERSPC-studie maar was uitgeloot voor screening….wat nu?
Meer informatie over ziekte en behandeling vindt u op de website van de afdeling Urologie, of in het patientenboek het ‘Prostaat Pensioen Plan’, dat te verkrijgen is aan de balie van de polikliniek Urologie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen