Slimmer meten van kweken

Array

biorectorEen slimme regelstructuur die meet wat er met de productkwaliteit tíjdens het kweekproces van vaccins gebeurt, in plaats van er ná. Zodat tijdens het kweekproces de kwaliteit van het vaccinproduct al kan worden voorspeld. Op deze bevindingen zal Mathieu Streefland, onderzoeker bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), vrijdag 20 maart aan de Wageningen Universiteit promoveren.

Op dit moment is het nog zo dat vaccins veel kwaliteitscontroles achteraf nodig hebben. Dat komt omdat het gaat om biofarmaceutische productieprocessen waarin gewerkt wordt met levende cellen. Tevens vereist de overheid diverse veiligheidscontroles. Maar wanneer vaccins via het nieuwe productieproces gemaakt worden, verloopt de controle via een geautomatiseerd systeem met sensoren en procesmodellen waardoor metingen direct gedaan kunnen worden. Dit wordt ook ‘parametric release’ genoemd, oftewel vrijgifte van het product op basis van procesparameters. Het monitoren van het proces kan direct plaatsvinden via een spectrofotometer die een ‘fingerprint’ vaststelt van de inhoud van de bioreactor.

Deze nieuwe manier van produceren geeft inzicht in de kwaliteit van het product al tijdens het proces en maakt snellere bijsturing mogelijk. De productietijd van vaccins wordt verkort en het aantal benodigde dierproeven en overige vrijgiftetesten kan op den duur beperkt worden.

Streefland: ‘Mijn onderzoek is specifiek gericht op het kweekproces van kinkhoestbacterien. Het buitenmembraan van deze bacterie speelt een belangrijke rol in het opwekken van afweer. De samenstelling van dit membraan is dus van groot belang voor de effectiviteit van het kinkhoestvaccin. Wij hebben onderzoek gedaan naar welke procesparameters invloed hebben op deze samenstelling en een systeem ontwikkeld waarmee deze kritische proces parameters kunnen worden gevolgd en beheerst.’

Veiliger en sneller
Het onderzoek draagt bij aan een consistentere kwaliteit van vaccins en een reductie in het aantal testen dat nodig is om de kwaliteit te borgen. Afkeur van vaccinproducten nadát ze in de bioreactor zijn gekweekt en verder opgewerkt, kan sterk worden teruggedrongen. Dit levert een snellere doorlooptijd op en veiligere producten voor de patienten. Hiermee wordt de productie flexibeler en goedkoper en kunnen bovendien nieuwe vaccins sneller op de markt komen.

Bron: Wageningen Universiteit

Proefschrift ‘From process understanding tot process control: Application of PAT on the cultivation of Bordetella persussis for a whole cell vaccine.’ Mathieu Streefland, 2009, Wageningen University. ISBN: 987-90-8585-357-2.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen