Zorgverzekeraars: Stoppen met roken in basispakket

Array

stoppen-met-rokenEen proef van Agis in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid laat zien dat meer dan een derde van de mensen die gratis ondersteuning kregen bij het stoppen met roken, ook zijn gestopt.Volgens een bericht in dagblad Trouw geeft Agis mogelijk een positief advies aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) om deze middelen op te nemen in het basispakket. Daarbij moet worden gedacht aan nicotinekauwgom en -pleisters. Een woordvoerder van Agis meldt donderdag dat de zorgverzekeraar waarschijnlijk met een positief advies komt aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ bespreekt de resultaten volgende week en komt daarna met een advies over wat er in het basispakket moet worden opgenomen aan de minister Ab Klink (CDA). Een woordvoerder van minister Klink noemt de resultaten van het Agis onderzoek ‘positief’. Wel maakt de zegsvrouw de kanttekening dat omdat het ‘andere economische tijden’ zijn het minder zeker is dan normaal gesproken dat het advies van het College van zorgverzekeraars wordt overgenomen. Dit gebeurt volgens de zegsvrouw anders negen van de tien keer.
Volgens een woordvoerder van het college worden al veel ondersteunende therapieen en cursussen vergoed. In het advies ligt de nadruk daarom vooral op middelen als nicotinepleisters en -kauwgom en medicatie. “Het is nu vooral praten wel, pillen niet.” Eerder adviseerde het college al om cursussen en therapieen wel te vergoeden, maar pleisters en kauwgom niet, omdat die toch niet zo duur waren. “De prijzen daarvan zijn vergelijkbaar met een pakje sigaretten.” Doordat de combinatie van beiden juist succesvol lijkt, volgt nu een ander advies, meldt de woordvoerder.

De landelijke kosten voor het plan liggen tussen de 14 en 22,7 miljoen. Dit scheelt volgens de woordvoerder van Klink niet veel van de ramingen van het ministerie zelf. Het gaat volgens haar om een integrale aanpak waarin gekeken wordt naar medicatie en therapieen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen