Antidepressiva tijdens zwangerschap hebben blijvend effect op foetus

Array

prenatale-depressieAntidepressiva hebben in onderzoek bij dieren blijvende effecten in de foetus laten zien en bij in vivo-studies (in humane studies) zijn hiervoor ook aanwijzingen gevonden. Bovendien is een relatie aangetoond met de hoogte van de dosis. Antidepressiva gaven bij een kwart tot de helft van de baby’s startproblemen vlak na de geboorte die goed te behandelen zijn, maar waarvoor het kind wel in het ziekenhuis moet blijven. Dat laat Tessa Ververs zien in haar proefschrift.

De korte termijn follow-up van kinderen in het eerste jaar is geruststellend, maar er zijn nog geen gegevens op langere termijn. Dit alles pleit voor een terughoudend beleid ten aanzien van antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap en voor het vermijden van hoge dosis. Hoewel voor elke zwangere een individuele afweging gemaakt wordt welke behandeling in die situatie de meest optimale is, kunnen richtlijnen over de te nemen stappen in het afwegingsproces en de intensiteit van monitoring van moeder en kind bijzonder van nut zijn. Verder is ook bij dit onderzoek gebleken hoe weinig er gedaan wordt voor veilig gebruik van geneesmiddelen voor zwangeren en hoe deze groep bij geneesmiddelenonderzoek verwaarloosd wordt.Antidepressiva worden steeds meer gebruikt, ook tijdens de zwangerschap. Gezien de verschillende aangrijpingspunten van antidepressiva zijn ongewenste effecten niet uitgesloten.

14-04-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Tessa Ververs, Geneeskunde Proefschrift: Antidepressants during pregnancy, risks for mother and child Promotor 1: Prof.dr. G.H.A. Visser Promotor 2: Prof.dr. A.F.A.M. Schobben Copromotor 1: Dr. E.J.H. Mulder Copromotor 2: Dr. H. Burger

Bron: UU

Recente artikelen