Bussemaker wil één loket voor zorg, welzijn, huisvesting en werk

Array

zorgloketYannar (50) is een vrouw met een rugaandoening. Zij heeft behoefte aan hulp bij opstaan en zitten, een scootmobiel, een aangepaste woning en hulp bij het huishouden. Omdat zij in Doetinchem woont, kan zij terecht bij één loket, hoeft maar één keer te komen en krijgt een trajectbegeleider die samen met haar alles regelt en anticipeert op zorgbehoeften die binnenkort aan de orde zijn.

Zij heeft geluk dat zij in Doetinchem woont, want daar en in Leeuwarden voeren de Ministeries van VWS en Sociale Zaken het project Gezamenlijke Beoordeling voor zorg, werk en welzijn uit. Dat is een onderdeel van het programma Stroomlijning Indicatieprocessen in Zorg en Sociale Zekerheid. Daarin werken uitvoeringsinstanties zoals het CIZ, de Gemeenten, het UWV, het UWV werkbedrijf en MEE samen.

In genoemde steden hebben inmiddels 1000 clienten van 16 tot 65 jaar de voordelen ervaren van deze gezamenlijke beoordeling: in één keer klaar, minder bureaucratie en hulpverleners die elkaars werkgebieden kennen en gezamenlijk besluiten. Per 1 mei stopt het Leeuwardense en Doetinchemse project. Maar VWS en Sociale Zaken willen graag door en in heel Nederland het makkelijker maken voor gehandicapten.

Dit pleidooi en voornemen vormde een belangrijk onderwerp in de openingsspeech van VWS staatssecretaris Jet Bussemaker op het congres Recente Ontwikkelingen in Indicatiestelling in AWBZ en WMO. Dat vond plaats op vrijdag 27 maart in de Domus Medica, het Utrechtse hoofdkantoor van de KNMG. Daaraan namen 300 indicatiestellers, zorgaanbieders, professionals, onderzoekers en beleidsmakers deel.

Later op de dag gaf mr. Klarie Smit, VWS medewerker en leider van het genoemde project Gezamenlijke Beoordeling voor zorg, werk en welzijn, nadere toelichting op de werkwijze in Doetinchem en Leeuwarden. De tekst van Bussemakers toespraak treft u aan op www.integratedcare.nl doorklikken op actueel. Voor de PPP’s van Klarie Smit en andere congressprekers klikt u door naar presentaties en colleges en gehouden congressen.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen