Kamermeerderheid kritisch over label ”ADHD”

Array

adhdUit onderzoek van weekblad Elsevier blijkt dat in Nederland veel meer kinderen een psychiatrisch etiket krijgen opgeplakt dan in omringende landen. Bovendien komen relatief veel Nederlandse jongeren terecht op het speciaal onderwijs waarna ze vaak verstrikt raken in een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wajong). D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya vraag het kabinet deze problemen serieuzer te nemen. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, GroenLinks en SGP steunt Koser Kaya.

Weinig kansen
Koser Kaya: ”Het lijkt erop dat de diagnose van een lichte psychiatrische aandoening erger is dan de kwaal zelf. Een diagnose zou de eerste stap naar hulp moeten zijn, maar het lijkt de eerste stap naar een leven met weinig kansen en veel werkloosheid.” Werk maakt sterk
Hoewel uit onderzoek blijkt dat het aantal kinderen met een psychiatrische aandoening gelijk blijft, stijgt het aantal kinderen met een diagnose als ”ADHD”, of ”licht autistisch”. Nog maar enkele jaren geleden werd een kind dat veel praatte als druk kind beschouwd, maar meer en meer krijgt hetzelfde kind nu het label ”ziek”. Ook verdubbelde het aantal kinderen op speciale scholen in twaalf jaar. Zorgelijk is dat 55% van de kinderen die speciaal onderwijs hebben gevolgd in de Wajong terecht komen. Koser Kaya: ”Hoe meer hulp, hoe minder kansen lijkt het wel. Ik wil dat we alles op alles zetten om de kansen op werk voor jongeren met een vlekje vergroten. Werk maakt mensen sterk en onafhankelijk.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen