Universiteit Utrecht stelt Public Health centraal

Array

uuOp 26 maart vierde de Universiteit Utrecht (UU) haar 373ste verjaardag ofwel haar 373ste dies natalis. De Public Health vormde het thema van deze viering. Ter gelegenheid van dit feest ontvingen twee Public Health wetenschappers een eredoctoraat.

Richard Laing werd eredoctor vanwege zijn grote verdiensten om geneesmiddelen beschikbaar te krijgen voor onder meer AIDS patienten in Afrika. De epidemioloog Paul Ridker is mede-ontdekker van het ontstaan van CVA’s en hartinfarcten. Hij was de tweede eredoctor.

De hoogleraar milieu epidemiologie Bert Brunekreef opende de feestelijke bijeenkomst met een lezing over de relatie milieu en gezondheid. Hij memoreerde een artikel in The Lancet over het effect van het rookverbod in restaurants in Schotland. Dit verbod uit 2006 leidde tot een daling van het aantal ziekenhuisopnamen vanwege hart- en vaatziekten in het jaar daarna.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen