Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker GGD Hart voor Brabant

vaccinatie1Bijna de helft van de meisjes laat zich vaccineren
In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant konden 25.000 meisjes de afgelopen maand hun eerste vaccinatie tegen baarmoederhalskanker halen. Het ging om meisjes in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar. Inmiddels is de eerste ronde afgerond en kijken we terug op een redelijk resultaat. De gemiddelde opkomst was 49%, bijna 1200 meisjes.

“Jammer dat het er niet meer waren,” zegt Jan van Eijck, manager Jeugdgezondheidszorg van de GGD Hart voor Brabant. “We hadden uiteraard gehoopt dat meer meisjes zich zouden laten vaccineren. Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte, waaraan ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden. Maar gezien alle negatieve publiciteit en helaas allerlei indianenverhalen, is het resultaat toch redelijk.”

Het vaccineren
In totaal krijgen de meisjes drie verschillende prikken (er volgt er nog één in april en één in september). Het is belangrijk dat de meisjes drie keer komen, want pas bij 3 prikken ben je voldoende beschermd. Vanaf september is de HPV-vaccinatie voor meisjes van 12 jaar onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes ouder dan 16 jaar kunnen dan voor een vaccinatie bij hun huisarts terecht.

“We begrijpen dat meisjes en hun ouders de keuze moeilijk vonden. Wij roepen hen daarom op om deze eerste vaccinatie alsnog te komen halen tijdens de tweede ronde in april. Met hen spreken wij een alternatieve inhaalprogramma af. Meer informatie hierover volgt op onze website www.gghvb.nl. We hopen dat zij er dan alsnog voor kiezen om zich te laten vaccineren. Want als GGD willen wij de kans op baarmoederhalskanker natuurlijk het liefst zo klein mogelijk maken,” aldus Van Eijck.

1 REACTIE

  1. Lees het boek “Baarmoederhalskanker” van Desiree Rover en u weet dat de helft van de meisjes verstandig heeft gekozen. Als de andere helft van de meisjes die opgeroepen zijn het boek nu ook uit de winkel haalt hebben ze iets interessants om te lezen. En daarna denk ik dat er alleen nog een paar analfabeten op de prik afkomen…..

Comments are closed.