Bescherm uw ogen tegen de zon!

0
387

zon-in-je-ogenDe mooie dagen staan voor de deur. Zonnestralen kunnen schadelijk zijn voor de huid, ogen worden vaak vergeten. De enige oplossing om de ogen voldoende tegen de zon te beschermen, is een aangepaste zonnebril conform de Europese normen. Langdurige blootstelling aan de zon zonder bescherming, kunnen de uv-stralen belangrijke schade aan de oogweefsels toebrengen, waarvan de meest gevoelige de oogleden, het hoornvlies, de ooglens en het netvlies zijn.

Onbeschermde blootstelling aan intense uv-stralen verzwakt de ogen en brengt schade toe die soms niet meer te herstellen is. Na blootstelling aan licht beschikken de ogen over een beperkt vermogen om zich door celvernieuwing te herstellen. Wanneer het oog teveel aan zon wordt blootgesteld wordt het kwetsbaar en kunnen er eenvoudige en ernstige problemen ontstaan.
Het meest voorkomende, maar ook het meest goedaardige letsel is sneeuwblindheid, die vaak optreedt bij skiers die geen zonnebril dragen. De voornaamste symptomen van die ontsteking van het hoornvlies zijn een gevoel van zand in de ogen, roodheid, pijn, tranende ogen en een overgevoeligheid voor licht. Zonder bescherming van een zonnebril staan ook de oogleden bloot aan de zon en die blootstelling kan op termijn tot een zonneslag leiden en zelfs huidkanker veroorzaken. Zonnestralen kunnen ook het risico op bindvliesontsteking verhogen door beschadiging van het slijmvlies dat aan de binnenkant van de oogleden zit en dat het oogwit bedekt. Maar er kunnen ook nog ernstiger letsels optreden want zonder bescherming versnelt het verouderingsproces van de ogen. In bepaalde gevallen kan een vroegtijdige verschijning van cataract (5 tot io jaar vroeger dan normaal), dat leidt tot een progressieve vertroebeling van de ooglens, of leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) optreden, met blindheid als meest extreme gevolg.

Ook wordt aan wie vaak in de openlucht werkt, aangeraden om zo veel mogelijk een zonnebril te dragen. Hetzelfde geldt voor autobestuurders. Een zonnebril beschermt hen tegen verblinding door de zon, maar bij zonnig weer moeten ze ook opletten wanneer door een tunnel rijden.