Diabetes Fonds wijst familieleden diabetespatiënten type 2 op risico’s

diabetesOm familie van mensen met diabetes type 2 bewust te maken van hun verhoogde risico op deze vorm van diabetes, start het Diabetes Fonds vandaag een landelijke campagne.Via een online test kunnen mensen hun eigen risico nagaan en adviezen krijgen om hun risico te halveren. Er is ook een gratis brochure beschikbaar over erfelijkheid en diabetes type 2.

“We hebben het hier over zo’n 2,5 miljoen familieleden die een verhoogde kans hebben om zelf ook diabetes type 2 te ontwikkelen. Het gaat om bloedverwanten van mensen met diabetes. We willen nu die mensen bereiken omdat bewezen is dat je de kans op dit type diabetes wel degelijk kunt verkleinen. Door gezond te eten en voldoende te bewegen kun je de kans halveren, blijkt uit onderzoek.” Zegt directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds. “Erfelijkheid bij diabetes is eigenlijk een verwarrend woord. Je erft namelijk niet de ziekte zelf, maar alleen de aanleg om het te kunnen krijgen. Of je daadwerkelijk diabetes type 2 krijgt hangt af van meer factoren, zoals je leefstijl.”

Steeds meer jongere mensen
Diabetes type 2 is ook bekend onder de naam suikerziekte of ouderdomssuiker. Dat woord gebruikt het Diabetes Fonds liever niet. Kuipers: “Omdat deze vorm van diabetes steeds vaker voorkomt bij jongere mensen, lijkt ouderdomssuiker soms niet de juiste omschrijving. We zien de diabetes type 2 steeds vaker bij mensen vanaf veertig jaar en soms al bij kinderen”. Bij diabetes heeft het lichaam moeite om de bloedsuiker ‘normaal’ te houden. Als de bloedsuiker jarenlang hoog is, lijdt het lichaam daaronder. Het gevolg is een domino-effect: hartaandoeningen, slechter zien, nierproblemen en allerlei andere aandoeningen.

Online test en advies
Het Diabetes Fonds geeft informatie over de risico’s, de risicofactoren en de maatregelen die mensen kunnen nemen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar voordat mensen open staan voor die informatie, moeten ze zich eerst bewust zijn van hun verhoogde risico. Vandaar de landelijke campagne waarmee het Diabetes Fonds offline en online aandacht vraagt. Kern van de campagne – die tot eind mei loopt – is een test op de
internetsite van het Diabetes Fonds die bezoekers kunnen doen. De uitslag van de test geeft een indicatie van het risico, gekoppeld aan een advies.

Wetenschappelijk onderzoek
Het Diabetes Fonds besteedt 70 procent van het beschikbare budget aan wetenschappelijk onderzoek naar manieren om diabetes te genezen en te voorkomen, 30 procent van het budget gaat naar voorlichting. Lees meer over diabetes en erfelijkheid en de test.

Bron: Diabetesfonds

Recente artikelen