Nieuwe website www.zorgbetermetvrijwilligers.nl

Array

bussemakermadd1Zorg wordt beter met de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligers onderhouden contacten met clienten, gaan met hen op stap, zorgen voor gezelligheid en bieden soms ook praktische hulp. Steeds meer zorgorganisaties willen vrijwilligers inzetten in één-op-één activiteiten om daarmee een extra impuls te geven aan kwaliteit van leven van de clienten. Maar een goede inzet van vrijwilligers gaat niet zonder betere zorg vóór vrijwilligers. Vanaf vandaag kan iedereen die hieraan wil werken terecht op de nieuwe website www.zorgbetermetvrijwilligers.nl.

Bussemaker benoemt belang Zorg Beter met Vrijwilligers
Op Make a Difference Day legde staatssecretaris Bussemaker van VWS uit wat Zorg Beter met Vrijwilligers te bieden heeft: “Het wordt steeds belangrijker dat zorgorganisaties rekening houden met de wensen en competenties van hun vrijwilligers. Hoe maak je het voor hen aantrekkelijk? Hoe zorg je voor een goede samenwerking met beroepskrachten en familie? Zorg Beter met Vrijwilligers draagt hieraan bij. Handreikingen en checklists kunnen helpen om de positie van vrijwilligers en de kwaliteit van het vrijwilligerswerk in de zorg te versterken.”Alles over vrijwilligerswerk in de zorg
De nieuwe website biedt informatie over actuele ontwikkelingen en handige methodieken die kunnen helpen om vrijwilligers optimaal in te zetten. Vijf verbeterthema’s staan centraal: Verantwoorde zorg, Werving en behoud, Maatschappelijke stages, Nieuwe werkterreinen en Managen met andere spelregels. Er is een databank met inspirerende voorbeelden en bestaande werkmaterialen, instrumenten en folders. Op de site staan verder interviews met vrijwilligers, actuele publicaties en u kunt uzelf testen voor het vrijwilligerswerk. Ook als u goede voorbeelden heeft of uw mening wilt geven over het vrijwilligerswerk kunt u terecht op www.zorgbetermetvrijwilligers.nl.

Wat kunnen zorgorganisaties doen om vrijwilligers optimaal in te zetten in de zorg in aansluiting op de wensen en behoeften van vrijwilligers zelf? Op deze website vindt u inspirerende voorbeelden, instrumenten, publicaties en andere informatie om u te helpen bij het beantwoorden van deze vraag. De informatie is opgedeeld in vijf thema’s.

Verbeterpakketten
Voor elk thema wordt een verbeterpakket samengesteld met daarin onder meer handreikingen, werkdocumenten en checklists. Zorgorganisaties kunnen de verbeterpakketten gebruiken om de kwaliteit van het vrijwilligerswerk en de begeleiding van vrijwilligers te verbeteren.

Verbetertrajecten
Zorgorganisaties kunnen deelnemen aan verbetertrajecten. De trajecten hebben tot doel de ontwikkelde visies, randvoorwaarden en/of methoden te (helpen) implementeren. Er zijn vijf verbetertrajecten, elk verbetertraject gaat in op één thema. De verbetertrajecten worden in twee rondes uitgevoerd. De eerste ronde bestaat uit intensief begeleide trajecten van één jaar. De tweede ronde bestaat uit minder intensief begeleide trajecten van één jaar.

De werkwijze is overgenomen van het programma Zorg voor Beter. Doel van dit programma is te komen tot een kwalitatief betere, efficiente en duurzame zorg met tevreden clienten. Daarbij passeert een veelheid van onderwerpen de revue.

Slotsymposium
Aan het eind van Zorg Beter met Vrijwilligers in 2011 organiseren we een symposium, waar organisaties kennis kunnen nemen van alle ontwikkelde materialen, uitgevoerde verbetertrajecten, knelpunten en mogelijkheden, suggesties en aanbevelingen.

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen