Aanval op wachtlijsten: ook verpleegkundige kan dikkedarmonderzoek uitvoeren

Array

endoscopieVerpleegkundigen kunnen net zo goed getraind worden in het uitvoeren van dikkedarmonderzoek als dokters. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Bij het dikkedarmonderzoek, de zogenaamde coloscopie, wordt een lange slang met een cameraatje via de anus in de dikke darm gebracht. Via deze slang kunnen, indien nodig, weefselhapjes worden genomen voor nader onderzoek. Normaal gesproken is het doen van kijkonderzoek in de dikke darm de taak van de maag-, darm-, leverarts (mdl-arts). In heel Nederland is er een tekort aan mdl-artsen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar dikkedarmonderzoek toe. Hierdoor moeten patienten vaak lang wachten op het onderzoek, soms wel tot zes maanden.

In de strijd tegen deze lange wachttijden wordt deze handeling in verschillende ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten gedelegeerd aan verpleegkundigen. Dit gebeurt uiteraard op voorwaarde dat de verpleegkundige zich bekwaamd heeft in het coloscopisch onderzoek en dat het onderzoek wordt gedaan onder supervisie van de mdl-arts. In Nederland is veel discussie over de waarde van deze verpleegkundige-endoscopisten.Het UMCG is in 2006 gestart met een vergelijkend onderzoek: twee endoscopie-verpleegkundigen en één arts werden tegelijkertijd getraind in het doen van coloscopieen. Het trainingsprogramma bestond uit theorie, oefenen op simulatoren in het Skillscenter en het onder begeleiding uitvoeren van dikkedarmonderzoek bij patienten. Gedurende het hele traject werd nauwkeurig bijgehouden hoeveel tijd ieder onderzoek kostte, of alle eventuele afwijkingen werden gevonden en hoe de patienten het onderzoek hadden ervaren.

Na vergelijking bleken de resultaten van de arts en de verpleegkundigen gelijk. Ieder van hen was na 150 scopieen bij patienten technisch in staat om zelfstandig te scopieren. Ook de ervaringen van de patient waren vergelijkbaar. De resultaten van dit onderzoek van mdl-artsen Jan Jacob Koornstra en Hendrik van Dullemen, zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy.

Het UMCG is de eerste in Nederland en in de wereld geweest die het trainingsprogramma van verpleegkundige-endoscopisten precies heeft beschreven èn geevalueerd. MDL-artsen in Nederland die tot nog toe wat terughoudend waren om verpleegkundigen te laten scopieren, kunnen nu overtuigd worden met deze onderzoeksresultaten. De inzet van de scopierende verpleegkundigen heeft in het UMCG al geleid tot een verkorting van de wachttijd. Het UMCG gaat op basis van deze resultaten per 1 april wéér een verpleegkundige opleiden tot endoscopist.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen