Longartsen en huisartsen twisten over Gold 2 patiënten

Array

whoDe wereld gezondheidsorganisatie WHO heeft patienten met COPD ingedeeld naar mate van ernst van de aandoening. GOLD 1 patienten zijn de lichtste en GOLD 4 de zwaarste patienten. Zowel huisartsen en longartsen zien GOLD 2 patienten. Bij het maken van COPD zorgprogramma’s ten behoeve van de keten DBC (zie ook de berichten hierboven) stuiten programmaleiders op het probleem dat huisartsen en longartsen een verschillende mening hebben over de behandeling van GOLD 2 patienten.

Ondergetekende kreeg de vraag voorgelegd hoe te handelen in zo’n conflict waar je zelf geen partij bent. Twee antwoorden had hij ter beschikking. Het eerste is goed te luisteren naar de partijen. Is er sprake van een professioneel verschil van mening of van wantrouwen en angst voor broodroof?

Indien dat eerste het geval is, maak er dan een onderzoek van en organiseer een wetenschappelijke conferentie. Indien het tweede speelt, breng dat duidelijk boven tafel en respecteer die angsten. Een business case benadering biedt hier uitkomst. Dan worden alle in- en uitgaande geldstromen en veranderingen erin zichtbaar.

De tweede oplossing is het betrekken van GOLD 3 patienten in de besprekingen. Die verblijven vaak ten onrechte bij huisartsen. Door GOLD 2 en GOLD 3 tegelijk te bespreken creeer je een win win situatie voor én huisartsen én longartsen. Er vindt een uitruil plaats van patiententypen.

In theorieen over conflicthantering heet dit het vergroten van de taart: er is meer te verdelen. Op het Julius congres Recente Ontwikkelingen in veld, beleid en onderzoek van geïntegreerde zorg op 3 juli komt deze problematiek in algemene termen aan de orde. Dan spreekt ook Minister Klink over bekostiging door keten DBC’s en directeur innovatie bij Kaiser Permanente Paul Wallace over samenwerking tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorggroep Permanente. U geeft u op voor dit Julius congres via website www.integratedcare.nl doorklikken op nascholing.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen