Catharina-ziekenhuis opent borstkankercentrum: Zorg voor patiënte met borstkanker verbeterd

Diagnose in één dag, betrokken zorgverleners op één locatie en operaties in dagbehandeling: enkele voordelen van het nieuwe Mamma Centrum van het Catharina-ziekenhuis. Op de vertrouwde ‘mammapoli’ waar patienten snel terecht kunnen voor intake en röntgenonderzoek, is het behandeltraject op een aantal punten sterk verbeterd. Het Mamma Centrum Eindhoven biedt patienten met (verdenking op) borstkanker een aantal voordelen:

Diagnose in één dag
Om de periode van onzekerheid voor de patiente tot een minimum te beperken, streven zorgverleners in het Mamma Centrum ernaar het diagnostisch onderzoek op één dag te doen. Vanaf 1 april krijgen zowel nieuwe patienten als controlepatienten op dezelfde dag de uitslag van het onderzoek: radiologen beoordelen röntgenonderzoek direct. Wanneer meer onderzoek nodig is, krijgt de patient na twee dagen de uitslag. Als er sprake is van borstkanker, wordt in overleg met de patient de huisarts direct telefonisch op de hoogte gebracht.

Betrokken zorgverleners op één locatie
De patiente bij wie borstkanker is geconstateerd, krijgt te maken met een aantal zorgverleners: de chirurg, de internist, de radiotherapeut, de nurse practitioner, de mammacare verpleegkundige en de oedeemtherapeute. In het Mamma Centrum van het Catharina-ziekenhuis werken deze zorgverleners samen op één polikliniek. Zij kunnen hierdoor gemakkelijk met elkaar overleggen. Voor de patient is er een tweede voordeel: zij komt ieder bezoek naar dezelfde locatie in het ziekenhuis.

Persoonlijke Informatie Map
Als bij een patient de diagnose borstkanker is gesteld, krijgt zij veel informatie. Na een persoonlijk gesprek ontvangt de patient een Persoonlijke Informatie Map (PIM). In deze map is informatie verzameld over diagnose, onderzoek, hulpverlening en (na)behandeling. De map bevat ook medische informatie en er is ruimte voor het bijhouden van een logboek. De map helpt de patient om de informatie te ordenen en grip te krijgen op haar situatie.

Operaties in dagbehandeling
In het Mamma Centrum kan na de meeste borstkankeroperaties de patient dezelfde dag nog naar huis. Om de patient goed voor te bereiden op haar thuiskomst, spreekt de mamma care verpleegkundige vóór de opname met haar door wat zij na de operatie kan verwachten.

Eenmaal thuis, kan de patient 24 uur per dag contact opnemen met een zorgverlener.

Borstkanker in cijfers

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij circa 12.000 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld. In de regio’s Noord Brabant en Noord- Limburg gaat het om ongeveer 1650 nieuwe patienten per jaar.

Recente artikelen