Reuma in de toekomst te behandelen

Array

reumaMuizen met de autoimmuunziekte reuma zijn te behandelen door hun immuunsysteem te trainen. Het is de opmaat tot behandeling van mensen op deze manier. Dat zegt kinderarts-in-opleiding Sarah Teklenburg-Roord van het UMC Utrecht in haar proefschrift. Zij promoveert vandaag op 9 april.

In haar promotieonderzoek laat Teklenburg-Roord zien dat het toedienen van bepaalde eiwitten aan muizen met reuma de ziekte vermindert. De eiwitten komen voor op de plaats van de ontsteking. Door het immuunsysteem via de neus bloot te stellen aan de eiwitten neemt de ontstekingsreactie en daarmee de reuma dramatisch af (dit heet immuuntherapie).

De eerste klinische trial met deze methode is al bij mensen uitgevoerd aan de University of California, San Diego, in de Verenigde Staten. Teklenburg-Roord en andere onderzoekers van het UMC Utrecht waren daar nauw bij betrokken. De resultaten zijn hoopgevend, maar Teklenburg-Roord verwacht op basis van nieuwe gegevens dat immuuntherapie nog succesvoller kan zijn in combinatie met een medicijn dat de ontsteking remt.

Patienten met ernstige, zeer slecht behandelbare reuma ondergaan tegenwoordig een beenmergtransplantatie met hun eigen beenmerg. Bestraling schakelt eerst hun bloed- en immuunvormende cellen uit. Het terugplaatsen van het eigen beenmerg heeft een gunstig effect op de ziekte. De reuma kan wel terugkeren, maar dat gebeurt pas na vele jaren en in een mildere vorm. Zo blijkt bijvoorbeeld het aantal regulatoire T-cellen, die als ‘bestuurders’ van het immuunsysteem werken, sterk toegenomen na de transplantatie. Beenmergtransplantatie is een zeldzame maar wel effectieve behandeling voor een kleine groep kinderen. In het UMC Utrecht zijn in totaal twaalf kinderen getransplanteerd.

Teklenburg-Roord denkt dat immuuntherapie ná beenmergtransplantatie extra effectief zal zijn. “Door de beenmergtransplantatie is een nieuwe balans ontstaan in het immuunsysteem. We hopen die nieuwe balans in stand te houden via immuuntherapie.” Het UMC Utrecht zoekt verder naar manieren om reuma te behandelen zonder een zware beenmergtransplantatie uit te hoeven voeren.

De behandeling van reuma bestaat tot nu toe uit ontstekingsonderdrukking, maar dat is symptoombestrijding en geen genezing. In Nederland lijden meer dan 150.000 mensen aan reumatische artritis. Het is een autoimmuunziekte die leidt tot chronische gewrichtsontsteking.

Sarah Teklenburg-Roord promoveert op 9 april aan het UMC Utrecht. Prof. dr. Berent Prakken begeleidde het onderzoek.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen