Jongeren die flink genotsmiddelen gebruiken, hebben vaak psychische problemen

Array

ladderzatJongeren die stevig roken, drinken of drugs gebruiken, zijn vaak niet ‘alleen maar’ verslaafd, maar hebben ook psychische problemen. Vooral bij jonge adolescenten (12 tot 15) is de kans groot, dat het middelengebruik niet het enige probleem is. Dat concludeert Chrisje Couwenbergh, onderzoeker bij de afdeling psychiatrie van het UMC St Radboud in haar proefschrift, waarop ze 23 april promoveert. Ze testte ook een manier om de dubbelproblematiek beter te signaleren. Want zonder ingrijpen wacht deze jongeren een lange lijdensweg.

Chrisje Couwenbergh onderzocht hoe vaak jongeren die flink roken, drinken of drugs gebruiken ook psychische problemen hebben. Zij constateert dat de combinatie zwaar middelengebruik en psychische problemen bij 3,8 procent van de jongeren tussen 12 en 23 voorkomt. Dat zijn bijna 85.000 jongeren.
Onder ‘zwaar middelengebruik’ verstaat Couwenbergh : stevig roken, blowen, regelmatig harddrugs gebruiken of flink drinken: vaker dan drie à vier keer binge drinken in de afgelopen maand.

Op de lange duur
Uit Amerikaanse gegevens over jongeren die werden behandeld voor middelenmisbruik – behandelingen die in 2004, toen Couwenbergh haar onderzoek begon, in Nederland nog nauwelijks uitgevoerd werden – blijkt dat meer dan 60 procent van deze jongeren psychische problemen heeft zoals gedragsproblemen (bijvoorbeeld stelen, agressie, liegen), ADHD of depressieve klachten.
Uit ander onderzoek is bekend dat jongeren in Nederlandse jeugdgevangenissen vaak verslaafd waren voordat ze veroordeeld werden (55 procent ). Minstens 74 procent van deze groep had ook psychiatrische problemen.
Kortom: ‘Als jongeren met deze problemen niet geholpen worden, zie je waar ze terecht kunnen komen. Zwaar middelengebruik kan een indicator zijn voor problemen die het leven van een jongere langdurig kunnen verpesten.’

Depressieve meisjes, lastige jongens
Couwenbergh constateerde een bijzondere samenhang tussen sekse, middelengebruik en het soort problemen wat daarmee gepaard gaat. ‘In de steekproef uit de gewone bevolking, waar die 3,8 procent jongeren met dubbelproblematiek uit kwam, bleek een relatief grote groep meisjes te zitten met gecombineerd zwaar middelengebruik en depressieve klachten. Ze hadden vaak negatieve seksuele ervaringen en waren fysiek of geestelijk mishandeld door hun ouders. Dat viel extra op want in de Amerikaanse behandelcentra en in de Nederlandse jeugdgevangenissen zitten meer jongens. Deze jongens vertonen vooral gedragsproblemen in combinatie met middelenmisbruik. De meisjes lijden meer aan stille problematiek, lijkt het. Stil, maar ingrijpend.’

BroN; Radboud Universiteit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen